10 juli 2015

En personlig förolämpning

Så beskriver en nybliven polis hur han lönesatts av den nya polismyndigheten. Sveriges Radio P4 har intervjuat förhandlingsansvarige i Region Stockholm och en nybliven polis. De lämnar samma bild av hur dåligt förankrad polismyndighetens lönesättning är hos de nya poliserna och hos polisfacket.

Sveriges Radio P4 beskriver Polismyndighetens lönedumpning. Programmet har intevjuat både en drabbad polisassisten och Region Stockholms förhandlingsansvarige, Andreas Strand, som ger en tydlig bild av hur Polismyndighetens tillämpning av sin lönestrategi (inte) fungerar.

 

– Det känns faktiskt lite fördjävligt skulle jag vilja säga. Jag har gjort bra ifrån mig i skolan och har fått jättebra lovord på min praktik och så får man den absolut lägsta lönen. Det känns som en personlig förolämpning, säger polisassistenten Tobias till SR P4.

 

Han kommer att tjäna 23 800 kronor. Det är mindre än han förväntade sig när han tackade ja till jobbet. Han är inte ensam om att vara besviken idag, säger Andreas Strand, vice ordförande för Polisförbundet i Stockholm till P4-programmet.

 

– Hela förra veckan har vi suttit och pratat med jättemånga. De är uppriktigt förbannade och fattar inte varför de har fått den lön som de har fått fortsätter Andreas.

 

Enligt Polisförbundet får mer än hälften av de drygt 120 poliser, som börjar jobba i Stockholm i år, under 24 500 kronor. Alltså mindre än vad som förra året avtalades vara lägsta lönen för poliser. Dessutom är den genomsnittliga lönen under 24500:-. Men inte nog med det. Enligt Polismyndigheten ämnar de inte heller låta de nyanställda omfattas av höstens löneökningar enligt avtal, som övriga poliser har möjlighet att få del av.

 

Det är inte acceptabelt, säger Andreas Strand i programmet.

 

Att man förra året kom överens om en lägsta lön, det gällde bara de som var anställda förra året. Från och med årsskiftet gäller fri lönesättning, berättar biträdande chefen för polisregion Stockholm, Pia Sjunnegård Dahlbom i programmet.

 

– Vi har kanske inte varit tillräckligt tydliga med att nu blir det ny lönesättning och det följer inte med tidigare avtal och regler utan nu är det faktiskt någonting nytt.

Förstår du att många av era anställda nu är besvikna undrar programledaren?

Sjunnegård Dahlbom medger att hon absolut förstår det och läser och hör det.

 

 

Hör hela inslaget här: