Ett litet försynt tankeexperiment

Polismannen Nils, har skrivit en insändare till Blåljus där han funderar över vilken karriär som är bäst i framtiden, att vara polis eller att vara civil utredare. Kanske är Nils en av alla dessa gnälliga poliser som Martin Melin skriver om...

Polismannen Nils, har skrivit en insändare till Blåljus där han funderar över vilken karriär som är bäst i framtiden, att vara polis eller att vara civil utredare. Kanske är Nils bara en av alla dessa gnälliga poliser som Martin Melin skriver om...

 

"Ett litet tankeexperiment. Två personer vill göra karriär inom polisen. En börjar PHS (om alla begåvningstester och fysprov och psykologutvärderingar klaras) och utbildas i två år (enl nuvarande system) Den andre går någon form av utbildning och blir civil utredare.

 

Efter två år är den förste utexaminerad och börjar som aspirant. Den civile utredaren kan nu (plus minus någon månad kanske) söka en FU-ledarutbildning.

 

Person ett är efter ytterligare ett halvår som aspirant färdig nybakad polis. Den andre är nu färdig FU-ledare med allt vad det innebär i högre lön osv. Dessutom har väl (kanske) den civile utbildats efter anställning, dvs fått lön under sin utbildning som utredare. Polisen får bekosta det själv.

 

Så efter två år (återigen det kan diffa några månader emellan dem) så är den ene FU-ledare utan en krona i studieskuld och den andre får börja som aspirant med två års studieskuld i ryggen.

 

Sedan bara drar den civilanställdes lön iväg då denne är FU-ledare och den andre harvar som först aspirant (betald lön nu (15000:-) men inte senare i nya systemet). Och sedan vanlig lön. Polisen har låg lön och treskift.

 

Var skall sedan denne polis, när denne är trött och utsliten av treskift ta vägen? Han kommer ju knappast vara attraktiv som utredare, där finns det ju nu civila med många års erfarenhet av utredningar...

 

Det känns knappast som en karriärväg att bli "riktig polis"...

 

Vidare gör jag reflektionen att jag som brottsoffer snart kan ringa för att anmäla ett brott till en civil på PKC, sedan utreds det av en civil utredare under ledning av en civil FU ledare... Varför finns det ens poliser då?

 

På gatorna är det ju ordningsvakter som håller ordning och på polisstationerna är det civila som gör det mesta...

 

Vidare pratar Mats  Löving om "kärnverksamhet" och det är det polisen skall syssla med. Uppenbarligen är inte brottsutredning "kärnverksamhet" eftersom civila skall sköta det...

 

Allt har blivit väldigt märkligt, och gränsen mellan polis och inte polis känns snart helt borta. Alla är liksom allt, fast vissa har det betydligt bättre än andra.

 

Förlåt för mitt gnäll.

 

Med vänlig hälsning

 

Polisman Nils"