31 januari 2020

Hur fylla platserna på Polishögskolorna?

Det var ämnet för en del av P1-programmet Nordegren & Epstein i Torsdags eftermiddag. Sänka kraven för ett jobb som blir svårare och svårare? Höja utbildningens status? Göra polisyrket attraktivare och i så fall hur? Allt detta diskuterades med en som har hyfsad koll, Max Lutteman som har uppdraget att göra Polismyndigheten till en mer attraktiv arbetsgivare.
Det var ämnet för en del av P1-programmet Nordegren & Epstein i Torsdags eftermiddag. Sänka kraven för ett jobb som blir svårare och svårare? Höja utbildningens status? Göra polisyrket attraktivare och i så fall hur? Allt detta diskuterades med en som har hyfsad koll, Max Lutteman som har uppdraget att göra Polismyndigheten till en mer attraktiv arbetsgivare. Han förklarar tydligt vilka krav som ställs på bra poliser - Ingen polis vet när passet börjar hur det ska sluta. Gripa tjuvar eller trösta anhöriga till olycksoffer...

Blåljus beskrev häromdagen, är konkurrensen om de som skulle behövas som poliser extra stor just i Region Stockholm, där den alternativa arbetsmarknaden på både myndigheter och säkerhetsföretag är bättre än på andra håll. Även för exempelvis lärare är Stockholmsregionen glödhet, med avsevärt högre löneläge än på andra håll. En nybakad polis tjänar dock lika uselt överallt i Sverige. Max Lutteman påpekar att ha tycker att bra polsier är värda en bra lön.
 
När det gäller civilanställda som väljer att utvecklas till riktiga poliser, betalar Polismyndigheten som bekant lön under utbildningen, kanske kan det utvecklas, eller en förmånlig avskrivning av studielånen. Knappast någon har tillräckliga meriter att bli polis utan att ha erfarenheter av andra yrken med andra lönelägen i bagaget.
 
Det finns tusentals tomma platser på polisutbildningen, och samtidigt antas bara en bråkdel av de tiotusentals som söker. Bara var 27:e ansökande passerar nålsögat - trots att det alltså finns mängder av tomma platser. Bara till vårterminen 2020 gapar ca 400 platser tomma. Är kraven för tuffa, eller de ansökande för svaga? Ska polisen i så fall locka andra att söka för att fylla platserna? Det är frågor som ställs i programmet.

 
Blåljus hoppas att alla som kan påverka polisyrket attraktivitet, lyssnar på programmet och funderar över hur vi ska kunna utbilda så många som krävs för att nå målet om antalet poliser till 2024. Förmodligen handlar det inte bara om att förenkla ansökningsförfarandet eller öppna nya polishögskolor.
 
Tommy Hansson