Intressant PS från RPC

Rikspolischefen resonerar i sitt nya veckobrev bland annat om situationen i våra utsatta förorter, och hur vi kan komma tillrätta med den på kort och lång sikt. En stor och viktig utmaning. Som avslutning på veckobrevet trissar han upp förväntningarna på en nyhet på måndag, en aning...
Rikspolischefen resonerar i sitt nya veckobrev bland annat om situationen i våra utsatta förorter, och hur vi kan komma tillrätta med den på kort och lång sikt. En stor och viktig utmaning. Som avslutning på veckobrevet trissar han upp förväntningarna på en nyhet för svenska poliser på måndag, en aning...

Förutom en inledande beskrivning av samarbetet mellan finsk och svensk polis, skriver Dan Eliasson så här, om den utsatta arbetssituationen i en del av våra förorter:

"Fler måste satsa i utsatta områden

Jag är mycket bekymrad över våldet i de mest utsatta områdena, inklusive stenkastningen mot våra arbetskamrater. Statsministerns besök i Rinkeby i veckan var viktigt och klargörande. Mer resurser till polis behövs, men också mer satsningar på jobb och utbildning. Från vår sida jobbas det hårt i dessa områden. Brottslingar ska lagföras samtidigt som långsiktigt förtroende ska byggas. De ansvariga i respektive lokalpolisområde har stora utmaningar att här hitta rätt balans.

 

Arbetsmiljön viktig

De extra pengarna som kommer och som ska ge fler poliser måste i stor utsträckning styras mot dessa områden. Vi måste få fler arbetskamrater. Den nationella skyddskommittén arbetar också med frågan. Den leds av Noa-chefen Mats Löfving och innehåller representanter från samtliga arbetstagarorganisationer. De har beslutat att utsatta områden är ett av fyra områden som ska prioriteras särskilt i arbetsmiljöarbetet, både på nationell och regional nivå. Det gäller arbetsmetoder men också utrustning. Exempel på det senare är förstärkta bilrutor för att minska riskerna vid stenkastning. Det är mycket viktigt att vi driver på detta arbete.

 

Arbetsmiljön för våra arbetskamrater i utsatta områden är alltför ofta oacceptabel. Jag tror därutöver att vi måste vidga våra vyer i dessa avseenden. Kan vi lära av andra länder med liknande utmaningar, exempelvis Holland, Storbritannien och Frankrike?

 

Ok till kamerövervakning

Igår kom samtidigt ett domslut som ger oss ytterligare ett verktyg att säkra ordning och trygghet i några av våra mest utsatta områden. Kammarrätten i Stockholm beslutade att ge polisen tillstånd att kameraövervaka Rinkeby centrum, Tenstaplan och Tenstagången i Stockholm. Tillståndet gäller dygnet runt under två år. En bra och viktig dom som kommer att underlätta vårt arbete.

 

PS. Det kommer viktiga nyheter om lönerörelsen på måndag. Informationen kommer att läggas ut i våra interna och externa kanaler. DS.


Bästa hälsningar,

Dan"

 

(Blåljus länkar)

 

Blåljus kommentar: Vi räknar så klart också med att ha information om revision tre i lönerörelsen klar senast samtidigt med Polismyndigheten.

 

Tommy Hansson