Kloka ord i Expressen

Britta Svensson beskriver sin frustration när extrema krafter förenar sig med fotbollshuliganer för att som de säger skydda sådana som hon. Hon menar att det är polisens självklara uppgift. Även Peppe Larsson skriver om situationen i Svensk polis, och ger en del förklaringar till varför det ser ut som det gör.
Britta Svensson beskriver sin frustration när extrema krafter förenar sig med fotbollshuliganer för att som de säger skydda sådana som hon. Hon menar att det är polisens självklara uppgift. Även Peppe Larsson skriver om situationen i Svensk polis, och ger en del förklaringar till varför det ser ut som det gör.

Britta Svensson vänder sig med kraft mot bilden
att de som maskerade ger sig ut på Stockholms gator för att misshandla personer med utländskt utséende skulle representera svenska värden, eller henne. Hon hyllar inrikesminister Ygeman, för hans uttalande att gatorna skall vara trygga för alla. Det kräver dock en uppryckning hos polisen och vissa skärpningar i lagtillämpningar. Svensson beskriver sina känslor över hur det är idag apropå Ygemans uttalande:

"På det kan jag svara att jag inte är trygg. Att jag är drabbad av, och rädd för, kriminalitet i min vardag, att till exempel Centralen och Sergels torg i Stockholm de senaste månaderna har blivit en slum som jag inte förstår mig på, att jag oroar mig för att rättssamhället inte kan hantera grova brottslingar som ljuger om sin ålder, att jag ofta är livrädd när jag går på fotboll, att de gånger jag kommer nära organiserade nazister blir jag skrämd in i märgen.

 

Det ”garde” som ska skydda mig är medborgarnas representanter, polisen. Det finns för få poliser, för mycket energi går åt till interna konflikter, den nye rikspolischefen känns inte som den starka, självklara ledare som behövs.

 

Jag är inte trygg, jag är rädd. Och jag vet inte vem jag ska vända mig till med min rädsla."


 

En kan ju fundera på hur det kunnat bli på det här sättet. Förklaringen kanske ges i Peppe Larssons debattartikel i samma tidning.


 

Han beskriver hur satsningen på 2500 nya poliser kommer alltför sent. Med hänsyn taget till nya "utmaningar" och personalavgångar borde den sannolikt vara större.  Dessutom beskriver han hur lång tid det tar att utbilda detta tillskott, och hur de befintliga poliserna under tiden går på knäna och känner att de inte räcker till. Det leder även till att ännu fler poliser säger upp sig  från verksamheten, något vi inte har råd med. Peppe skriver: 

 

Främsta anledningarna till uppsägningarna, enligt mig, är en omorganisation i kaos utan inflytande från medarbetarna, avsaknaden av bekräftelse och uppskattning samt en skälig lön- och löneutveckling.

 

Peppe avslutar med några goda råd till Rikspolischefen:

 

"Mina ord till dig, Dan Eliasson: Du kan inte beskyllas för tidigare rikspolischefers misslyckanden. Dock är det du som nu är högst ansvarig och den som har mandatet att påverka samhällets yttersta garant för säkerhet.


På ditt bord ligger ansvaret för samhällets beskydd. Utan en fungerande polis får vi ett otryggare samhälle vi inte förtjänar. Varningssignaler kan du inte säga att du inte fått! Ge dina nya chefer en personal som känner uppskattning, glädje och en fortsatt vilja till att leverera resultat. Vi medarbetare, dina chefer och inte minst samhället förtjänar en poliskår i harmoni. Visa handlingskraft, stå för dina ord och bygg upp förtroendet som just nu saknas."

 

 Tommy Hansson