25 januari 2016

Peppe: Ringer Du till Polisen så kommer jag

I SVT Nyheter Väst blir Peppe Larsson intervjuad. Och ingen kan säga att han mörkar eller väjer för sanningen. Han beskriver hur ordningssituationen kring särskilt Nordstan i Göteborg har urartat, och vilka problem poliserna ställs inför med unga kriminella gärningsmän ofta med oklar ålder och identitet. Poliserna har sett vad som varit på väg att hända länge, kanske vaknar övriga samhället nu...

I SVT Nyheter Väst blir Peppe Larsson intervjuad. Och ingen kan säga att han mörkar eller väjer för sanningen. Han beskriver hur ordningssituationen kring särskilt Nordstan i Göteborg har urartat, och vilka problem poliserna ställs inför med unga kriminella gärningsmän. Poliserna har sett vad som varit på väg att hända, kanske vaknar övriga samhället nu...


I artikeln får polisledningen uttala sig om orsakerna till kriminaliteten. Men även en polis från gatunivån får berätta, dessutom är det Peppe, som ju även är fackligt aktiv som levererar några riktiga oneliners. Bland annat till bildtexten: "När Du ringer Polisen, så kommer jag". Bättre kan det inte uttryckas på svenska.

 

Han understryker det polisiära bekymret med de kriminella männen runt Nordstan. Det handlar om ordningsstörningar, stölder, grova stölder och även gängslagsmål med många inblandade, någon gång så många som 80 personer. Peppe berättar vidare att hela Stor-Göteborg får avsätta resurser för att öka den polisiära närvaron i köpcentrat.


Peppe beskriver kollegornas känsla inför problematiken: – Det är en stor hopplöshet. De känner att de inte kan göra något annat än att lägga tid på såna här grejer. Det blir så frustrerande. Ungdomarna grips, och så släpps de lika snabbt, de är ute på gatan innan bläcket har torkat säger han till SVT nyheterna Väst.

 

Han betonar även problematikem med att bestämma identitet och ålder på gatubarnen.

– Sedan är det åldrarna; jag kan stå med en 30-åring framför mig och på pappret står det 14 år. Det blir som att de är straffimmuna. De står och garvar åt oss när vi griper dem, de skiter totalt i oss eftersom de vet att ingenting händer, fortsätter Peppe. Han är positiv till att Inrikesminister Ygeman tagit initiativ för att försöka återföra en del av gärningsmännen till sina hemländer. Tidigare har politiker underskattat allvaret i situationen, enligt Peppe.


Han påpekar att sanningen inte alltid är vacker, men att man måste våga se verkligheten.

– Det har varit en stor naivitet från hela riksdagen och regeringen med det här. Från polisens sida såg vi det här komma ganska tydligt. Problemet har funnits länge men eskalerat sedan hösten 2015.

 

– Rent fackligt har Polisförbundet legat på i flera år för att vi behöver fler poliser. Nu har vi verkligen svart på vitt. Tydligare än så här blir det inte. Vi måste våga prata om det här, våga lyfta det till ytan. Sanningen är inte alltid vacker, avslutar Peppe artikelns intervju.

 

En annan som lyssnat på poliserna och dragit sina slutsatser är Ivar Arpi på SvD, som avslutar sin ledarartikel på ämnet med orden: En kniv i ansiktet gör samma skada oavsett gärningsmannens ålder...

 

Tommy Hansson