19 november 2020

Poliser oerhört lojala mot sitt uppdrag, men är det värt det

I dagens P1-Morgon tas problemet med att det blivit vanligare att kriminella nätverk och grovt kriminella kartlagt poliser för att utöva påtryckningar. Det gavs exempels på hur utsatta poliser kan bli. Frågan ställdes till Polisförbundets ordförande Lena Nitz, som förklarade att poliserna snarast ökar trycket mot kriminella grupperingar som hotar enskilda poliser.
I dagens P1-Morgon tas problemet med att det blivit vanligare att kriminella nätverk och grovt kriminella kartlagt poliser för att utöva påtryckningar. Det gavs exempels på hur utsatta poliser kan bli. Ett 80-tal poliser behöver just nu skydd på grund av att de utsatts för hot. Problemet har ökat och hoten har blivit grövre.
 
Frågan ställdes till Polisförbundets ordförande Lena Nitz, som förklarade att poliserna snarast ökar trycket mot kriminella grupperingar som hotar enskilda poliser. Poliserna möter en tuff verklighet och hot och våld har ökat, blivit grövre och förekommer oftare. Åtta poliser av tio poliser i yttre tjänst har utsatts för hot eller våld.
 
Lena påpekade dock att när hoten blir vanligare och grövre, och kanske även riktar sig även mot polisernas privata sfär, finns risken att enskilda poliser börjar fundera efter passets slut, om yrkesvalet är värt det. Då finns risken att en del väljer att lämna polisen, eller åtminstone det mest utsatta arbetet i frontlinjen.
 
Linda Escar på Polismyndigheten redogjorde för Polismyndighetens säkerhetsarbete, hon håller i stort med om Polisförbundets problembeskrivning, men viss sekretess för poliser kan strida mot offentlighetsprincipen. Det pågår ett arbete i olika projektgrupper för att ytterligare stärka polisers skydd.
 
Lena påpekade att problemet är gammalt, det räcker inte att titta på problemet det gäller att agera. Varje dag blir poliser och deras familjer utsatta för hot och våld. Polismyndigheten måste backa upp dem och agera mycket fortare!

Polisen "Emma" beskrev hur hoten kan yttra sig och hur poliser blir kartlagda.
 
-Man märker att de kriminella har koll på oss, de har koll på var vi bor, vilka bilar vi kör, vilka som ingår i våra familjer, var våra barn går på dagis. De nämner sådan information som de inte borde ha, som fullständiga namn, adresser eller privata omtändigheter. De kriminella vill även påverka polisens arbete med aggressivitet och attityder. När Emma och hennes familj har blivit hotade och det i vissa fall gått till åtal. Men visst väcker det tankar om hennes och familjens säkerhet, när hoten kommer från kriminella eller personer med våldskapital.
 
Hon är medveten om riskerna med polisyrket och är beredd att likt en del kollegor till henne söka skyddad identitet om hoten blir värre, hon tänker inte utsätta sina barn för fara.

 
Det är inte bara poliser i yttre tjänst som blir utsatta för hot, utan även utredande personal har på senare tid blivit allt mer utsatta, särskilt i samband med större satsningar mot kriminella nätverk, berättar Patric Granath på Polismyndighetens Säkerhetsavdelning.
 
Tommy Hansson