Svensk polis terrorberedskap

Carina Bäck, nybliven ordförande i förbundsområde SYD i Region Stockholm, har skrivit en artikel i Nyheter24 där hon funderar på hur Sveriges terrorberedskap ser ut egentligen. Det är ju den polis som finns närmast som tar den första stöten. Hur många är de och hur är de rustade, är avgörande frågor.

Carina Bäck, nybliven ordförande i förbundsområde SYD i Region Stockholm, har skrivit en artikel i Nyheter24 där hon funderar på hur Sveriges terrorberedskap ser ut egentligen. Det är ju den polis som finns närmast som tar den första stöten. Hur många är de och hur är de rustade, är avgörande frågor som Carina ställer:

 

"Tisdagens terrordåd i Bryssel har inte lämnat någon oberörd. Svenska medborgare finns med bland skadade och saknade.

 

Sverige är inte på något sätt fredat mot den typen av handlingar varken nu eller i framtiden. De senaste årens fruktansvärda terrorhandlingar mot europeiska mål och då inte minst självmordsbombaren i Stockholms julhandel 2010 har så sakta öppnat ögon på våra politiker. Detta kan faktiskt ske i Sverige också.

 

På bilder som kablas ut över världen syns poliser i ballistiska hjälmar och tunga västar. Det är polisen som är först på plats. I Sverige skulle bilderna visa våra vanliga ingripandepoliser, de som av en slump råkar befinna sig närmast.

 

Helt vanliga poliser som kastas rakt in i en livsfarlig situation långt innan staber upprättas och specialutbildad personal sätts in. De kollegorna kommer att få lösa situationen efter bästa förmåga med sina egna liv som insats.

Hur är då svensk polis rustad för en händelse liknande den i Bryssel? Efter dåden i Paris i november har region Stockholm förstärkt fordonsparken och hjälmar och tunga västar är inköpta, dessa är inte individuellt anpassade något som vår regionpolismästare dock öppnat för att se över.

 

Vi har också en bättre utbildning och ledningen har sedan 2010 tagit fram strategier för hur vi ska arbeta om ett liknande dåd sker igen.

 

Så långt är allt väl, vi är bättre förberedda, bättre utbildade och bättre utrustade för att hantera ett nytt terrordåd i Sverige.


Problemet då? Vi är för få! Vi klarar inte ens vårt uppdrag i kärnverksamheten. Det spelar ju liksom ingen roll hur bra utrustning vi har om vi inte har några fysiska personer att utrusta. När vi upprättar kommenderingar finns inga att skicka, övertid löser problemet och personalen blir slutkörd.

 

Svensk polis blöder! Unga, drivna och kompetenta poliser slutar varje dag.

Höga företrädare för HR säger att polisen har en sund personalavgång, i min värld finns ingenting sunt i att poliser som älskar sitt jobb säger upp sig på grund av en polisleding som överhuvudtaget inte lyssnar på sin personal, en katastrofal löneutveckling och en sviktande arbetsmiljö.

 

Rikspolischefen har talat om för regeringen att vi behöver fler poliser, det tar dock tre år att utbilda en ny polis, och som läget är nu fylls inte platserna till Polishögskolan.

 

Se till att få stopp på massflykten från polisen innan det är försent, se till att behålla den personal som finns.


Ge oss lön och arbetsvillkor som motsvarar det ansvar och det arbete vi lägger ner, för när det smäller i Sverige så lovar jag att de poliser som är i tjänst kommer att göra allt i sin makt för att skydda, hjälpa och ställa till rätta.

 

Är det rimligt att folk ska riskera livet för de skitlöner som politiker och ledning tycker vi är värda? Nej, inte överhuvudtaget! Nu räcker det!

 

Carina Bäck,
Utredare, Stockholm"

 

Blåljus skrev bara häromdagen hur svenska poliser bedömer sin förmåga att stoppa terrorattacker. Frågan behandlas även av Aftonbladets poliskrisgranskning där även polismyndigheten kommer till tals. Politikerna tycks ha upptäckt problemet, men frågan är om rätt åtgärder sätts in. Två insatsstyrkor är så klart nödvändiga, men som Carina säger, det är alltid vanliga poliser som kommer först på plats. Och på vissa platser i landet är det väldigt långt till närmaste polis och ännu längre till insatsstyrkor...

 

Tommy Hansson