23 maj 2020

Trygghet för vem?

En grundläggande idé om polisen i Sverige är att vi ska vara allas polis, och behandla alla efter gällande lag och regelverk. Bland annat därför är utbildningen till polis både lång, och svår att komma in på. Men om poliserna inte räcker till, vad fyller tomrummet då? Det har SvDs Åsa Erlandsson undersökt i en artikelserie,"Trygghet till salu".
En grundläggande idé om polisen i Sverige är att vi ska vara allas polis, och behandla alla efter gällande lag och regelverk. Bland annat därför är utbildningen till polis både lång, och svår att komma in på. Men om poliserna inte räcker till, vad fyller tomrummet då? Det har SvDs Åsa Erlandsson undersökt i en artikelserie,"Trygghet till salu".

Blåljus har berört ämnet tidigare, och nu har ett par politiker uttalat sig i tidningen.

Artikelserien beskriver bland annat hur säkerhetsbranschen expanderar, och nu erbjuder allt från ronderande tillsyn, larm, livvaktsskydd till utredningar och ingripande mot antagonister. Dessutom ges exempel på hur delar av det svenska samhället börjar bygga upp "gated communities."
 
Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker menar att privata säkerhetsbolag profiterar på ökad otrygghet och det ser hon som problematiskt.
 

– Jag kan förstå att fler efterfrågar väktare och kameror. Vad som oroar mig är att det är privata företag som profiterar på att skapa mer otrygghet. Affärsidén är att att otryggheten ska finnas kvar annars har de ingen produkt att sälja säger hon till SvD. Hon betonar även att utbildningen till väktare är mycket kort, och att bakgrundskontrollerna på de blivande väktarna är otillräcklig. Hon vill se en mer gedigen utbildning av väktare, och oroas av den ojämlikhet som uppstår om det ska krävas pengar för att få en utredning av brott genomförd. Hon menar även att regeringen har "supersatsat på polisen" men att nu behöver även resten av rättskedjan få mer resurser.

 

Moderaternas rättspolitiske talesman Johan Forssell säger till SvD att han håller med Linda Snecker om att det behövs mer resurser till rättsväsendet. Men han menar att ansvaret för utvecklingen ligger hos politikerna.

 

– Detta har inte uppstått ur ett vakuum, denna bransch. Det är ett resultat av den rättspolitik som har förts där rättsväsendet konsekvent inte varit dimensionerat för detta.

Forssell tycker det är en tråkig utveckling på det sättet att det inte borde behövas, ordningshållning, utredningar och trygghet borde utföras av polisen. Människor har betalat (skatt) för att få detta skydd.

 

Forsell vill att politiken håller sitt löfte till medborgarna och ser till att den här typen av brottsbekämpning prioriteras och att man är beredd att betala för det också.


I ljuset av sprängningar och skjutningar, menar han att det är förståeligt att det uppstår sådant som gated communities i ett försök att skapa trygghet, men man önskar förstås att det inte vore så. Likadant är det med väktare som patrullerar områden, man önskar att det inte hade behövts.

SvD uppger att man sökt inrikesminister Mikael Damberg, men han har inte uttalat sig ännu i frågan.

Blåljus ser med oro på utvecklingen. Vi förstår att Vänsterpartiet oroas av privatiseringen av tryggheten, det ligger i linje med partiets motstånd av utförsäljning av välfärden. Å andra sidan ser Blåljus även andra förklaringar till oron bland samhällsmedborgarna. En sådan förklaring såg vi i morse, när flera kommuner skakades av ett kraftigt bombdåd i Haninge. En annan sådan förklaring såg vi när 150 personer tvingades evakuera sina bostäder efter ett  bomblarm i Alby, Botkyrka. Eller när en fastighet beskjuts i Värnamo.
 
Det kan man knappast lasta säkerhetsbranschen för.

Tommy Hansson