Ulf Johansson om attacker mot poliser

Under gårdagsdygnet attackerades poliser på ett par platser i region Stockholm med livsfarligt våld, helt oprovocerat. Förre inrikesministern och nuvarande inrikesministern har kommenterat händelserna och nu kommenterar regionpolischefen i region Stockholm de allvarliga händelserna.

Under gårdagsdygnet attackerades poliser på ett par platser i region Stockholm med livsfarligt våld, helt oprovocerat. Förre inrikesministern och nuvarande inrikesministern har kommenterat händelserna och nu kommenterar regionpolischefen i region Stockholm de allvarliga händelserna. Så här skriver Regionpolischefen på Intrapolis.

 

"Jag vill börja med att tacka alla er som arbetade i samband med knivattacken mot en av våra kollegor på Medborgarplatsen igår. Ni agerade som alltid professionellt i ett påfrestande läge. Och förstås en särskild hälsning till dig som drabbades av detta fruktansvärda angrepp. Tur att det gick så pass bra som det gjorde.

 

Nu fokuserar vi på att utreda mordförsöket och stötta vår kollega och dennes familj.

Detta är en oroväckande utveckling. Tidigare samma dygn kastade en person sten från hög höjd mot en polispatrull i Östberga i södra Stockholm. Mannen greps misstänkt för mordförsök och med stor lättnad kan jag konstatera att ingen skadades allvarligt.

 

Att attackera poliser är att attackera samhället och måste få hårda konsekvenser.

Vi måste fortsätta att med kraft driva frågorna om hur vi får en säkrare arbetsmiljö. Det handlar bland annat om bättre utrustning, kroppskameror och utbildning.

 

Och det behöver väl knappast sägas längre, vi behöver bli fler poliser. De miljarder som regeringen utlovat ger möjligheter, inte minst att säkerställa en ökad personalstyrka.

I ett längre perspektiv finns det flera viktiga områden att utveckla på detta område. En statlig utredning tittar just nu på hur det straffrättsliga skyddet mot blåljuspersonal kan förbättras. Det är inte en dag för sent.

 

Hösten, för den får väl anses vara här nu, har börjat tufft på flera håll i regionen. Ett stort antal skjutningar pressar oss hårt i ett redan ansträngt läge. Ett drygt åttiotal skjutningar hittills i år i region Stockholm är ungefär på samma höga nivå som i fjol, men skillnaden är att det nu är betydligt fler som dödas. En oacceptabel utveckling förstås och vi behöver kraftsamla ytterligare. Trots en mycket dyster utveckling vill jag poängtera att det görs framsteg i kampen mot de grövsta våldsverkarna. Efter en mycket omfattande polisutredning åtalades i veckan flera personer misstänkta för ett antal mord i Hallonbergen."

 

Regionpolischefen berättade vidare om nordiskt polissamanbete mot terrorism, och om sitt arbete under sommaren då han bland annat deltagit i praktiskt polisarbete och fått lyssna in åsikter från fältet.

 

Blåljus är tillfreds över att både politiker och polischefer tar attackerna mot poliser på allvar. Vår oro just nu här hur rättssamhället klarar av att hantera grova gärningsmän som ska bedömas som sjuttonåringar.

 

Tommy Hansson