30 september 2020

Utmaningen för en polischef är att få helheten att fungera

Mats Löfving ny chef för polisregion Stockholm

"Utmaningen för en polischef är att få helheten att fungera"

I morgon, torsdag 1 oktober, tar Mats Löfving över som högsta chef och styrningen av all polisiär verksamhet inom polisregion Stockholm. Den första dagen ska han träffa sin nya ledningsgrupp, för att stämma av vad som är på gång - på kort sikt och på lång sikt. Ett uppdrag handlar förstås om hur den grova kriminalitet ska bemötas men också om det viktiga i chefsuppdraget dvs "att få ihop helheten"

- Jag har en hel del bestämda uppfattningar, men samtidigt tar jag med mig ett stort mått av ödmjukhet och ska lyssna väldigt noga, säger Mats Löfving i Eftermiddag med P4 inför mötet med sin nya ledningsgrupp.

Receptet för att bekämpa grov kriminalitet

Mats beskrivning av grovt kriminella nätverk i Ekots lördagsintervju några veckor tillbaka (om "klaner" och "släktrelaterade" organisationer) har väckt bred debatt.
 
Mats säger i P4-intervjun om de kriminella nätverken:

"- De skapar nätverk, de samarbetar, har koder för sitt uppträdande och för sitt förhållningssätt och

- På precis samma sätt måste polisen och andra myndigheter och inte minst tillsammans med kommuner, staden, stadsdelarna skapa den här typen av nätverk - för att stå upp mot de redan kriminella men också för att försöka få till en verksamhet som inte innebär att de unga rekryteras in i den kriminella världen  "

Hör intervjun med Mats Löfving i Eftermiddag i P4 (startar 1.07:14 in i sändningen)

 

 

 

Liksom den senaste SR-sändningen: