17 november 2020

Utskottsinitiativ vill trygga polisernas arbetsmiljö

Polisyrkets utsatthet har visats tydligt under hösten, poliser har hotats eller skadats vid upplopp i samband med demonstrationer, poliser har attackerats vid ingripanden, polisbilar och polislokaler har attackerats. Och en handgranat har exploderat i ett trapphus där det bodde en polisanställd. Nu vill Justitieutskottets majoritet göra något åt saken!
Polisyrkets utsatthet har visats tydligt under hösten, poliser har hotats eller skadats vid upplopp i samband med demonstrationer, poliser har attackerats vid ingripanden, polisbilar och polislokaler har attackerats. Och en handgranat har exploderat i ett trapphus där det bodde en polisanställd. Nu vill Justitieutskottets majoritet göra något åt saken!
 
Blåljus har uppskattat när politiker följt med riktiga poliser och fått se riktigt polisarbete. Sannolikt finns inget som så tydligt kan förklara vår verklighet som att åka radiobil ett fredagspass en löningshelg någonstans i Sverige. En av alla politiker som fått verkligheten ofiltrerad genom att följa med på fältet är Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, Linda Westerlund Snecker, som nu lagt ett förslag till Justitieutskottet om att trygga polisers arbetsmiljö. Hon säger till SR att polisen har ett ytterst påfrestande jobb och det är väldigt viktigt att de får det skydd som behövs.
 
Vänsterpartiet har som bekant ingen egen majoritet, men dessbättre har ett flertal andra partier lagt käbbel och partitaktik åt sidan och valt att stödja förslaget. De uppmanar regeringen att ta fram ett faktaunderlag om polisers utsatthet för brott och sedan återkomma med förslag på hur arbetsmiljön för poliser i yttre tjänst kan bli säkrare. Det formella beslutet fattas i riksdagen i morgon.
 
Sverigedemokraterna är ett av partierna som ställer sig bakom Vänsterpartiets initiativ, dess rättspolitiska talesman Adam Martinen säger till SR att han tycker att det är alldeles uppenbart att polisens utsatthet har blivit förvärrad. Inte minst med tanke på den grova organiserade brottsligheten. Han konstaterar att det inte hör till vanligheterna att hans parti stödjer förslag från Vänsterpartiet, men polisernas utsatthet är en fråga där vi tror att vi kan göra mer från politiken och då har vi inga problem att rösta för det.
 
Även Moderaterna och dess rättspolitiska talesman Johan Forssell ställer sig bakom Vänsterpartiets förslag. Han säger att det är ovanligt, men egentligen inte onaturligt i denna fråga, eftersom poliserna utsätts för alltifrån ett kränkande ordbruk till rena hot, det här är ett sluttande plan och vi måste markera att vi inte accepterar det här. Forssell går längre än så, och berömmer sin politiska motståndare på Twitter:
"Bra förslag ska bifallas, oavsett vilket parti som lägger fram dem. Det här ska
@lindasnecker ha beröm för."
 
 
Två riksdagspartier är inte lika övertygade om att förslaget behövs, Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker att polisens arbetsmiljö är en fråga som redan är uppmärksammad, och att det inte finns behov av ett så kallat tillkännagivande till regeringen.
 
Vi kan inte låta bli att nämna att den avgående partiledaren för Vänsterpartiet tycks väldigt nöjd med Linda Sneckers initiativ, Jonas Sjöstedt skriver på Twitter: "Polisen har ett svårt och viktigt arbete, de förtjänar bra arbetsmiljö och samhällets fullständiga stöd mot hot och våld som riktas emot dem."
 
Blåljus välkomnar den trots allt breda samlingen för att göra polisyrket tryggare. Polisförbundet har massor av statistik och undersökningar som visar hur verkligheten ser ut. Dessutom har vi en väl utbyggd skyddsombudsorganisation som gärna bidrar med upplysningar. Förbundet har också färdiga förslag om hur polisers identitet kan skyddas bättre och hur vi ska få fram fler poliser snabbare än som sker nu.
 
Tommy Hansson