21 februari 2017

Vad som hände i Sverige i går kväll

Blåljus har berättat att Rinkebyborna får vänta i ett par år till på sin egen polisstation. Vi har även berättat om polissatsningen i området som syftar till att få bukt med grov brottslighet och narkotikabrott. Vi anar att det var det senare, som fick ett antal huliganer att attackera poliser med stenar, då polisena skulle gripa en person.
Blåljus har berättat att Rinkebyborna får vänta i ett par år till på sin egen polisstation. Vi har även berättat om polissatsningen i området som syftar till att få bukt med grov brottslighet och narkotikabrott. Vi anar att det var det senare, som fick ett antal huliganer att attackera poliser med stenar, då polisena skulle gripa en person.

Att det kastas sten mot poliser, och att poliser skadas, är så klart helt oacceptabelt. Denna gång gick det så långt att polis tvingades avfyra sitt tjänstevapen för att skydda livhanken. Det har tidigare hänt att poliser i området avfyrat varningsskott för att avvärja attacker, men denna gång, tvingades polisena använda verkanseld, dock utan att träffa någon så vitt känt är.

Regionpolischef Ulf Johansson kommenterar attacken så här på polisen.se: "Det är förstås mycket allvarligt att poliser blir angripna när det gör sitt jobb. Det vi ser kan vara ett resultat av att vi ökat trycket mot kriminella i området. Men jag kan försäkra att vi är uthålliga och kommer inte lämna, snarare intensifiera vårt arbete."

Efter attacken mot poliserna, antändes ett antal bilar varvid räddningstjänsten inte kunde verka fullt ut. Dessutom plundrades ett antal butiker och det genomfördes skadegörelse. Två privatpersoner fick uppsöka sjukhus sedan de misshandlats av pöbeln. En av dessa skall vara en tobakshandlare, som sökte hindra att hans butik blev vandaliserad eller hemsökt av tjuvar.

Det är blåljus förhoppning att gärningsmännen bakom brotten kommer att ställas inför rätta. Det är även vår förhoppning att butiksägaren i sådana fall inte behöver höra av rätten att han får räkna med att bli misshandlad eller rånad eftersom han har sin butik i Rinkeby. Vi hoppas inte heller att DN-fotografen som blev misshandlad av pöblen i Rinkeby och frånstulen sin kamera, får något liknande besked. Det är av ett stort allmänintresse att läget i Sverige får en allsidig belysning av en fri press. Det är även en förutsättning för att allmänheten skall kunna ta informerade beslut i kommande demokratiska val.

Till sist, är det vår förhoppning att inrikesminister Anders Ygeman kommer att ha bra svar när han idag svarar inför Justitieutskottet om polisens resultat mm. Kanske kommer mm. att betyda polisens resurser. Rikspolischefen Dan Eliasson har i sitt förra veckobrev beskrivit vad han förväntar sig av polisbudgeten. Ett högst hemult krav, som inte på kort sikt kommer att förbättra ordningsläget i Rinkeby eller någon annanstans i Sverige.

"Den här veckan har annars handlat mycket om budgetunderlaget som ska lämnas in till regeringen den 1 mars. Budgetunderlaget är det dokument där vi talar om för regeringen vilka resursbehov vi ser inför kommande år. Som ni vet har vi redan berättat att vi avser att växa med ytterligare 1 500 poliser och 1 300 civilanställda till år 2020. Jag tror vi alla känner oss hårt ansträngda över hela linjen. Befolkningen har ökat med en halv miljon de senaste 5-6 åren, vilket automatiskt ökar våra behov. Den trenden fortsätter dessutom och år 2024 beräknas vi vara 11 miljoner invånare i landet. Vi måste naturligtvis få växa för att möta den utvecklingen."

Idag skriver vi 2017. De poliser som utbildas idag, och som antagits och börjat på Polishögskolorna, är de poliser som vi kommer att ha 2020. Basta. Polistidningen har på ett förtjänstfullt sätt beskrivit hur rekryteringen fungerat. Av 8000 sökande gick det inte att sovra fram 800 lämpliga som uppfyllde kraven, trots sänkta krav på begåvningstestet. Antalet som går i den aktuella omrgången är 640 en månad in på termin ett.  Och det är färre sökande till omgången i Augusti 17. Oavsett vad Inrikesministern och andra politiker tror.

Samtidigt fortsätter poliser att lämna polisyrket för mer välbetalda yrken. Och många lämpliga blivande poliser ser säkert också att de behöver en lön som man kan leva på, även i storstadsregioner.

1500 poliser extra till 2020 är alldeles för få, alldeles för sent. Och, dessvärre sannolikt också alldeles omöjligt, åtminstone med nuvarande löneläge för svensk polis.

Tommy Hansson