poliser blåljus
29 januari 2021

"Fler poliser än någonsin!"

"Fler poliser än någonsin!" I förhållande till vad?

Vi har nu hört det triumferande budskapet, att Polismyndigheten har fler anställda än någonsin, och dessutom fler poliser än någonsin. Så då borde ju allt vara gott och väl. Nättidningen "Bulletin" ger dock en aningen mer komplex och sann bild av hur verkligheten ser ut. Hur många poliser per invånare i Sverige har vi nu jämfört med tidigare? Och hur har den grova brottsligheten utvecklats i Sverige?

artikeln hänvisas till pressmeddelandet från Inrikesminister Mikael Damberg, kriminologer som beskriver den grova brottsutvecklingen, polistätheten i Sverige jämfört med Europa, som inte haft samma utveckling varken avseende gängskjutningar, sprängningar eller skolbränder.

Polisförbundets ordförande, Lena Nitz refereras i tidningen:

Hon är positiv till att antalet poliser nu ökar, men påpekar "att andelen poliser nu är på samma nivåer som när omorganisationen genomfördes 2015, samt att det är en bra bit under toppnoteringen 2010 då Sverige hade 216 poliser per 100 000 invånare.

− Sverige har aldrig haft så många poliser som nu, nästan 21 000. Men fortfarande är vi långt ifrån målet om 26 200 poliser till 2024. Därför är det viktigt att fler insatser görs så att utbildningsplatserna fylls och att satsningarna på högre polislöner fortsätter, säger Lena Nitz i ett pressmeddelande.

Hon konstaterar också att region Stockholm har 135 färre poliser nu jämfört med för fem år sedan."

Så frågan som kvarstår och gnager är; Kommer Sveriges mål om 26200 poliser till 2024 att kunna uppnås, givet att polisutbildningarna ståtar med ca 30% vakanta utbildningsplatser?

Tommy Hansson