Widar Andersson
21 november 2021

Hur viktigt är kriminaliteten i maktens centrum?

Hur viktigt är kriminaliteten i maktens centrum?

En del ledarartiklar är så bra, att Blåljus väldigt gärna sätter sökarljuset på dem. En sådan skrevs idag av Widar Andersson, och handlar om bland annat lag och rätt.

Widar har ett väldigt gediget CV, även utanför media. Han började som att under 80-talet vara anställd och drivande på Hasselakollektivet, och fungerade även som narkotikapolitiskt sakkunnig under regeringen Persson. Dessutom har han varit socialdemokratisk riksdagsman i nästan ett decennium, och ersättare i Europaparlamentet i fem år, innan han blev chefredaktör för Folkbladet Östgöten, där han skrivit denna ledare.

Widar hoppas att Magdalena Andersson blir vald till statsminister lite längre fram i veckan. I sitt installationstal som nyvald partiledare för Socialdemokraterna tryckte hon hårt på behovet av en bättre politik mot den gängkriminella utvecklingen i Sverige: "Hur är det ens möjligt att barn kan födas och växa upp i Sverige, ett av världens rikaste och mest jämlika länder, och begå mord innan de ens har fyllt 18 år? Det är ingen retorisk fråga. Det är en svår och plågsam fråga. Och den måste ställas", berättar Widar att Magdalena Andersson sade.

Widar berättar vidare om Hannah Bergelin som är polis i Göteborg och kollega till polismannen som i somras mördades under tjänsteutövning i en av Göteborgs kriminellt belastade förorter. Mördaren är 17 år men redan en väletablerad gangster med bl a mordförsök på sitt CV. I förra veckan dömdes han till åtta års fängelse för polismordet. Eftersom Sverige tillämpar frigivning efter två tredjedelar av straffet så kommer mördaren - som på gangstermanér nekade sig igenom hela rättegången - att vara ute igen om ungefär fem år.

Hannah Bergelin säger i en intervju med TT: "Enligt domen så har han på nära håll riktat pistolen mot min kollega, siktat ovanför skyddsvästen och valt att trycka av. För mig är det en kallblodig och helt uppsåtlig handling." noterar Widar.

Widar beskriver vidare att det grova våldet i Sverige inte upphörde efter det senaste polismordet. Han noterar den 14-årige pojke som nästan sköts ihjäl i den kriminellt belastade förorten Fröslunda i Eskilstuna. På riksväg 41, i höjd med Fritsla i Mark kommun, strax söder om Borås blev flera personer beskjutna från en annan bil som kört upp jämsides. "Ja ni vet och så vidare. Så här har vi haft det i många år nu."

Widar betvivlar inte ett ögonblick Magdalena Anderssons personliga och politiska vilja att få "samhället att kliva in tidigt och resolut" mot kriminaliteten; för att låna ord av polisen Hannah Bergelin. Magdalena Anderssons omgivning oroar dock enligt Widar.

"Inget av de partier som nu ställer krav för att släppa fram henne som statsminister trycker på i den kriminella frågan. Där står istället sådant som strandskydd och högre ersättningar till de som inte arbetar i centrum. Det vill till att Magdalena Andersson håller sitt fokus."

Blåljus tackar Widar Andersson för hans skarpa analys. Och ber samtidigt om ursäkt för att vi måhända citerat honom lite väl frikostigt.

Men det var så bra skrivet.