polis emblem
24 maj 2021

Lena Nitz ryter till: "Låt poliser vara poliser och arbeta mot brott"

Lena Nitz ryter till: "Låt poliser vara poliser och arbeta mot brott"

Den tid som svenska poliser i dag lägger på administration (uppgifter som skulle kunna utföras av icke-poliser) motsvarar nästan 1 900 polisers årsarbetskrafter. Det framgår av en undersökning Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet.

Bild
Lena Nitz bloggar

På detta tema,  efterlängtat av många poliser, skriver Polisförbundets ordförande Lena Nitz  på Aftonbladet debatt

Lena lyfter bl a att polisers administrativa  "börda" i teorin motsvarar en årsresurs av ca 1 900 poliser - vilket - isch - motsvarar polisstyrkan i region Nord. 

Här finns en enorm potential att frigöra polisspecifik kompetens. Men Polismyndigheten har inte gjort något åt saken. I politiken har frågan kommit upp men knappast lockat till debatt. Detta trots att polisbristen har varit en av de hetaste politiska frågorna under senare år.

"Poliser behöver få vara poliser och ägna mer av sin tid åt det de är utbildade för - att förebygga, förhindra och utreda brott, skriver Lena Nitz.

Blåljus: Väntar med spänning på rikspolischef Anders Thornberg reaktion/svar på Lena Nitz förslag om en mer  "effektiv arbets(om)fördelning/styrning" i syfte att frigöra POLIS-resurser.

I korthet innebär Polisförbundets förslag att skapa en stödfunktion dvs civila "polisstödsassistenter" som kan hantera de administrativa uppgifterna som poliser annars kan bli sittande med i timmar ex beslag. Om ett sådant stöd fanns idag skulle poliser snabbare kunna återgå till polisiära uppgifter som ex polisbilen, redo för nya uppdrag.

Blåljus hoppas att Thornberg i alla fall överväger Polisförbundets förslag, även om han just nu överväldigas av sin stora UTMANING/uppdrag att öka antalet poliser med 5 000 till år 2024 (en utmaning som få tror är en realistiskt i alla fall avseende tidslinjen - vilket Blåljus beskrev i förra veckan).