14 oktober 2021

Små ändringar i antalet utsatta områden

Sveriges Radios ekoredaktion har fått en förtitt på den kommande rapporten från Polismyndigheten som listar utsatta områden, riskområden och särskilt utsatta områden. Något rejält trendbrott tycks inte vara i sikte, men på vissa håll har polisresursen räckt till för att prioritera i viss utsträckning.

SR berättar att Rannebergen i Göteborg och Klockaretorpet i Norrköping fått lämna listan om utsatta områden. Karlslund i Landskrona, Araby i Växjö och ett område kring Tynnered i Göteborg lämnar den allvarligaste beteckningen, och listas nu som Riskområden.

I region Stockholm är utvecklingen inte lika positiv. Där innebär den nya listningen att Grantorp/Visättra i Flemingsberg i Huddinge kommun och Fisksätra i Nacka, nu bedöms som "utsatta områden". Samt att Valsta i Sigtuna nu bedöms som ett "riskområde".

Vad de olika beteckningarna innebär framgår av artikeln. Där påpekas också att listningen är tänkt att ligga som underlag för polisens prioriteringar och kraftsamlingar.

Valstabon Rebecca berättar att hon tycker det känns otryggt på kvällar och inte går ut efter klockan tio. "Men det har också påverkat mig i en positiv riktning, jag vill bli polis för att sätta stopp för idioterna", säger hon till P4 Stockholm.

En välgörande kontrast till bilden som ibland ges att den som bor i ett utsatt område är dömd till ett liv av gangsterism eller utanförskap. Samtidigt en påminnelse om hur otryggheten begränsar hyggligt folks rörelsefrihet.

Sedan tidigare har region Stockholm ett antal problemområden att lägga sina resurser på:

Särskilt utsatta områden:

Rinkeby/Tensta, Stockholm

Husby, Stockholm

Hallunda/Norsborg, Botkyrka

Fittja, Botkyrka

Alby, Botkyrka

Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

Utsatta områden:
 

Skogås, Huddinge

Vårby, Huddinge

Älvsjö/Solberga, Stockholm

Brandbergen, Haninge

Bredäng, Stockholm

Edsberg, Sollentuna

Finnsta, Upplands Bro

Hagsätra/Rågsved, Stockholm

Hässelby/Vällingby, Stockholm

Sångvägen, Järfälla

Termovägen, Järfälla

Vårberg, Stockholm

Östberga, Stockholm

Jordbro, Haninge

Storvreten, Tumba

Riskområden:

Tureberg, Sollentuna

Fornhöjden, Södertälje

Hovsjö, Södertälje

Rissne/Hallonbergen, Sundbyberg

Blåljus kan inte låta bli att fundera över vad konsekvenserna blir av alla dessa prioriterade områden för region Stockholms poliser, givet det faktum att vi fortfarande är färre poliser än 2015. Ska polisbemanningen i Tyresö, Värmdö eller Lidingö bli ännu mer utarmad?