SVT morgonstudie 2 nov Lena Niklas Rödin
2 november 2021

Trots satsningar – en av tre poliser vill lämna yrket

Trots satsningar – en av tre poliser vill lämna yrket

Mer än en tredjedel av poliserna planerar aktivt för ett arbetsliv utanför polisen. Det visar en Novus undersökning som Polisförbundet gjort. Det handlar främst om äldre och erfaren personal ex spanare, poliser på underrättelseverksamheten och utredare som vill sluta. "Inte konstigt att man som polis ställer sig frågan om det är värt det", säger Anna Nellberg, andre vice ordförande i Polisförbundet.

Undersökningen genomfördes mellan 28 augusti och 23 september 2021.  

Poliskåren är väldigt hårt ansträngd och många poliser har rapporterat om ohållbara arbetssituationer. En annan faktor är polisers lön.

På frågan om vad som skulle kunna få de tillfrågade poliserna att stanna kvar svarade över hälften: Högre lön.

- Det är inte heller så konstigt att man som polis ställer sig frågan "Är det värt det?"

Bild
Anna Nellberg andre vice ordf PF

Till SVT säger Anna Nellberg, Polisförbundets andre vice ordförande:

- Det är inte heller så konstigt att man som polis ställer sig frågan om det är värt det.

- Vare sig ryggdunkar eller applåder ger mat på bordet. Högre lön är ett instrument som både arbetsgivarna och politikerna kan använda för att locka fler till yrket och framförallt få de som är i yrket att stanna.

Se Anna i SVTs inslag 

Resultatet av undersökningen överraskar inte Lena Nitz, ordförande Polisförbundet.

- Det är en tung arbetsbörda, alltför få poliser, det gör att det blir en orimlig press där man också känner en frustration över att inte kunna utföra sitt uppdrag så bra som man skulle vilja...

Niklas Rödin, tf gruppchef i Stockholm, lämnade myndigheten 2016 i samband med omorganisationen och var borta under 3 år. Niklas bekräftar den ansträngda situationen för både utredare och personal i yttre tjänst och betonar vikten av att ta vara på kompetensen. Niklas säger också att polisyrket är det bästa jobbet man kan ha. "Så trots den här dåliga organisationen ibland och stundtals även dåligt ledarskap ibland.. så finns det inget annat yrke jag hellre vill ha."

Se inslaget med Lena och Niklas på SVT morgonstudio 06:50 (SVT Play)

https://www.svtplay.se/video/32755975/morgonstudion/morgonstudion-2-nov-06-00-3?position=2997&id=eb1Y9zn

I ett pressmeddelande från Polisförbundet säger Lena Nitz

- Polisers löner har halkat efter under lång tid. I våra undersökningar ser vi att den enskilt viktigaste faktorn, som både skulle få fler att stanna kvar och fler unga att söka sig till yrket, är högre lön.

Polisyrket måste uppvärderas, bli attraktivt och upplevas som ett framtidsyrke som är värt att satsa på. Det gör man inte idag.

 

Regeringen fortsätter arbetet med den största satsningen någonsin på Polismyndigheten som bland annat innebär att antalet anställda ska öka med 10 000 fram till och med 2024. Att ge polisen de förutsättningar de behöver för att bedriva sitt viktiga arbete är högt prioriterat för regeringen.

M och Kd:s krav om höjda polislöner/uppvärdering av polisyrket dvs 320 miljoner för 2020 och lika mycket för år 2021, antogs av riksdagen, vilket har inneburit ytterligare extrasatsningar på polisen. Pengar som tillkommit till följd av Polisförbundets lobbyarbete.