7 juni 2022

785 nybakade polisaspiranter till Sverige. Välkomna!

785 nybakade polisaspiranter till Sverige. Välkomna!

I dag börjar 785 polisstudenter sin aspirantutbildning. 728 har gått grundutbildningen och 57 den funktionsinriktade polisutbildningen. Aspiranterna kommer att genomföra sin aspirantutbildning i lokalpolisområdena runt om i landet.

– De nya aspiranterna är mycket efterlängtade och ett viktigt tillskott för att polisen ska klara sitt uppdrag. Tillsammans fortsätter vi varje dag göra vårt yttersta för att bekämpa brottsligheten och öka tryggheten i vårt land, säger rikspolischef Anders Thornberg på Polisen.se.

Efter avslutad utbildning anställs huvuddelen som ingripandepoliser i lokalpolisområdena för att ytterligare bidra till att öka den lokala närvaron. De aspiranter som gått den funktionsinriktade polisutbildningen kommer verka som specialister med polismans befogenhet i sina tidigare funktioner, som bland annat analytiker, utredare och it-forensiker.

I dag börjar också 93 studenter en ny utbildningsomgång av den funktionsinriktade polisutbildningen som riktar sig till personer med akademisk bakgrund. Dessa får lön under sin utbildningstid, vilket så klart underlättar rekrytering av mogna och lämpliga blivande poliser! De får i sin framtida yrkesroll rämst att verka inom sitt specialområde, men har också en polismans befogenheter och kan exempelvis delta vid ingripanden eller arbeta i yttre tjänst.

Blåljus håller med Rikspolischefen om att förstärkningen är efterlängtad. Vi hoppas, att våra nya kollegor får lagom mycket att göra under sin aspirantutbildning så att de fort blir fullfjädrade poliser. Vi hoppas även att de inte behöver använda sin viktiga aspirantutbildning till att utfärda pass.