Thomas Agnevik, bild fr Youtube
27 april 2022

Agnevik säger tack för kaffet och går i pension vid 62

Agnevik säger tack för kaffet och går i pension 62 år ung.

Thomas Agnevik är en bekant polis för många. Vi som är lite äldre minns en stridbar och vältalig facklig företrädare som gav anledning till många debatter och diskussioner. Alltid med medlemmarnas bästa för ögonen. Lite yngre känner honom som presstalesman för Polismyndigheten region Öst. Men han har så klart, som de flesta poliser gått den långa vägen med erfarenheter av mer handfast polisarbete.

Nu har han efter 41 år som polis gjort sitt sista arbetspass, och väljer att gå i pension, bara 62 år ung. Trots att krafterna inte tryter. Lokala tidningar i regionen, bland annat NT och Corren, berättar att han nu planerar att ägna sig åt att bygga altaner och annat handfast arbete.

Så, vad får en lojal och erfaren polis som Thomas att lämna Polismyndigheten i förtid? Han berättar för media att bakgrunden är att han sökte om att få delpension, något som vi poliser har möjlighet till enligt delpensionsavtalet, men att det förvägrades honom. Då tog han beslutet att gå i hel pension i stället. Han konstaterar att poliser har ett så pass bra pensionsavtal att han kan unna sig det.

Kanske finns det ingen polisbrist i region Öst?

Men situationen är inte bättre i region Stockholm. 2020 beviljades 39% av ansökningarna regionen, vilket sjönk som en sten till 2021 då bara 14% beviljades i vår region.

Det verkar som att arbetsgivaren har en säregen uppfattning om vad som bör läggas in i retoriken om "Attraktiv arbetsgivare.

Med det sagt, kommer vi på Blåljus att sakna Thomas, både i debatten och i TV-rutan!