Hjärtstartare
5 maj 2022

Den tunna blå linjen

Den tunna blå linjen i verkligheten

Som Blåljus tidigare nämnt, firade polisfacket i region Stockholm stämma under högtidliga former i torsdags förra veckan. Justitieministern, Oppositionens rättspolitiske talesman, regionspolischefen och Polisförbundets ordförande berörde alla de extrema påfrestningar och faror som påskens kravaller inneburit för Sveriges poliser.

Påfrestningar, attacker och mordförsök som kunde blivit fatala om inte kollegor skyddat och hjälpt varandra ibland med fara för egen säkerhet.

När första dagens punkter med motionsbehandling och valprocedurer var avklarade var det dags för stämmomiddag, med god förrätt och huvudrätt. Medan vi väntade på efterrätt inträffade plötsligt något oväntat. En av våra långvariga och pålitliga fackliga företrädare sjönk ihop i något som visade sig vara ett plötsligt hjärtstopp.

Men fackliga eller inte, lediga och uppklädda, fanns ett hundratal poliser runt kollegan. De som kände sig mest bekväma med återupplivning satte genast igång livsuppehållande vård, samtidigt som andra rusade efter hjärtstartaren i receptionen. Det tog mindre än två minuter, så började kollegan återvända till livet.

Det kan även betonas att hotellet, Skogshem och Wijk på Lidingö, hade hög beredskap för liknande händelser, med utbildad personal och rutiner för olika händelser. Ett exempel på det var att vid välkomnandet till hotellet hölls en genomgång där bland annat hjärtstartarnas placering angavs - för säkerhets skull.

En av de som ingrep var Martin Melin, som berättar om händelsen i Expressen.

Han betonar att det var flera gjorde de livräddande insatserna tillsammans.

-Både jag och de andra poliserna var trygga i det vi gjorde. Man går in i rollen och agerar. I mitt fall visste jag precis vad jag skulle göra. 

"Jag jobbar på en specialenhet inom polisen som heter skyddsgruppen. Min enhet är väldigt privilegierad och får ha mycket utbildning i akutsjukvård. Vi övar minst en gång i kvartalet och vi åker ut på många skarpa larm. Det här är den sjätte gången tror jag, som jag applicerar hjärtstartare, och den tredje gången som jag är med om att få i gång en person."

Den drabbade polisen/facklige företrädaren har återhämtat sig väl efter besök på sjukhus och ordentlig genomgång.

Han beskriver själv händelsen på Facebook, och skickar ett stort TACK till alla de som bidrog fantastiskt och hjälpte honom till rätt sida igen när han var på väg över till fel sida.

Han skriver: "Att vara med om något så otäckt som ett hjärtstopp är inget man vill. Det kan jag lova med bestämdhet. Att ett hjärtstopp om det nu sker händer på en plats där det finns medmänniskor med kunskap och erfarenhet att agera i traumasituationer och kriser är inte alla förundrat. Att just JAG fick den förmånen att ha hela den blå familjen runt mig och att de agerade så proffsigt som skedde ger verkligen en otroligt skön känsla i kroppen och knoppen. Vilka fantastiska människor som finns där för alla oss och är beredda att ge allt av sig själva när så krävs."

Blåljus förenar sig med kollegans tack till alla inblandade, poliser, hotellet, ambulansen och sjukvården. Än en gång gjorde ni skillnad!