Birger Jarl

Motion B4 - Förändra och EU-anpassa 13§ ASA/POLIS avseende begreppen restid

Motion B4 - Förändra och EU-anpassa 13§ ASA/POLIS avseende begreppet restid

EU o EFTA domstolarna har i sina domar sagt att tid då du står till AG:s förfogande är att betrakta som arbetstid. Enligt min tolkning av ovan domar så ska den som jobbar i Region Syd och ska åka till Stockholm i en polisbuss och arbeta i en kommendering där ska resan till och från Stockholm ske på arbetstid.

Polismyndigheten anser att resan ska ske på fritiden och betalar då restidsersättning till personalen istället. Det innebär att du åker från Malmö kl 06.00 i en polisbuss och du har på dig polisuniform samt all utrustning och kommer fram till Stockholm kl 15.00. Du kan då börja arbeta i kommenderingen kl 16.00 enligt Polismyndigheten. Även den polis som kört polisbussen från Malmö till Stockholm kan börja arbeta kl 16.00 och jobba fram till kl 04.00. Om biträdande Polismästaren i PO Malmö ska vara med på samma kommendering för att vara kommenderingschef så åker hen till Stockholm på arbetstid om resan sker på dagtid m-f och arbetar övertid från kl 16.30. EU-spärren säger att om vi i Sverige har ett kollektivavtal som är sämre än EU:s så ska vi ändra vårt avtal men tror ni att Polismyndigheten har gjort det? Säg att kommendering i Stockholm är ti-to. Du ska arbeta 8-16, 8-16 samt 16-24. Du reser till Stockholm på måndag och reser tillbaka till Region Syd på fredag. Du arbetar 3 st 8 timmars pass i kommenderingen dvs totalt 24 timmar. Din veckoarbetstid är 38 timmar och 30 minuter. Du har alltså 14 timmar och 30 minuter kvar att arbeta denna vecka och har varit borta från hemmet i fem dagar. Du måste då arbeta lördag och söndag för att uppnå dina timmar.

Jag yrkar bifall på min motion om Att: Förändra 13§ i ASA/Polis vad gäller begreppet restid så att den följer EU/EFTA domarna och EU spärren.

Patrik Stridsman FO Birger Jarl