17 januari 2022

Olika åsikter om höjda polislöner

Olika åsikter om höjda polislöner

I måndagens Luncheko, 17:30 in i programmet, berättade Medlingsinstitutets GD Irene Wennemo hur hon ser på de extrapengar som genom de borgerliga partiernas försorg avsatts för höjda polislöner i statsbudgeten. Hon menar att det riskerar att leda till krav på kompensation från andra grupper, vilket skulle kunna skada svensk ekonomi.

Wennemo påpekar i programmet att hon menar att politiska lönesatsningar på olika grupper riskerar att leda till kompensationskrav. Det är särskilt allvarligt i dagens läge, där inflationen hotar att ta fart. Det är lätt för politiker att börja lova till någon grupp, men svårare att sluta lova. Hon är även kritisk till det tidigare Lärarlönelyftet 2016, av liknande orsaker.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vill inte kommentera kritiken.

Moderaternas Elisabeth Svantesson, som är är ekonomiskpolitisk talesperson för partiet, försvarar dock satsningen på just polislöner. Hon påpekar att det är nödvändigt, bland annat med hänsyn till de utmaningar som polisen möter, med dödsskjutningar, gängkriminalitet och otrygghet. Det kräver fler poliser, både som söker sig till yrket och stannar kvar i yrket. Då behövs konkurrenskraftiga polislöner. Dock är det parterna som ska fördela extrapengarna, menar hon.

Budgetsatsningen är i år på 400 miljoner kronor, och är planerat att ökas med liknande summor kommande år.

Irene Wennermo har innan hon blev Generaldirektör för Medlingsinstitutet bland annat en gedigen karriär inom LO bakom sig. Hon har även varit Statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet under Ylva Johansson innan hon blev GD för Medlingsinstitutet i september 2019. Hon har även skrivit ledare för tidningar som Aftonbladet och Dagens Arena.