9 september 2022

Polispolitiker i debatt i Polistidningen

Polispolitiker i debatt i Polistidningen

Som Lena Nitz beskriver, har polisfrågorna hamnat högst på agendan i svensk politik. Och på söndag ska svenska folket och Sveriges poliser välja i valet. Då startade polisen och politikern Martin Marmgren en debatt i polisernas egen tidning, Polistidningen.

Martin skriver

"Så varför ska man som polis rösta på Miljöpartiet? Då får man ett genuint engagemang för Polisen som borgar för långsiktiga satsningar på både rätt resurser och rätt verktyg, samt en rättspolitik som alltid kommer sätta samhällsnytta och brottsofferperspektiv över politiskt taktiserande."

Han avslutar sitt inlägg med att varna för Sverigedemokraterna, som enligt honom

  • Har egna trollfabriker.
  • Har 214 högerextrema kandidater.
  • Har 38 kandidater med kopplingar till kriminella mc-gäng (bl.a. med ”ACAB”-tröja).
  • Anser att Polisen förstörts av ”mångkulturalistisk” rekrytering.
  • Är grundat av nazister och stolta över sin historia.

"Att ge dem makt över svensk polis vore ett mardrömsscenario, hur polisvänliga de än låtsas vara."

Martin har fått repliker från två andra poliser i Riksdagen; Fredrik Kärrholm som representerar moderaterna skriver bland annat att det är glädjande att Martin Marmgren "har fått sitt flummiga rödgröna parti att i vissa delar rösta med Moderaternas många konkreta förslag för en bättre kriminalpolitik. En svala gör emellertid ingen sommar."

Dessutom lyfter han frågor där han menar att Moderaterna har många fler och skarpare förslag för ett bättre rättssamhälle än Miljöpartiet. Men han betonar även brottsförebyggande åtgärder:

"Barn och unga som växer upp måste bibringas sunda värderingar. Gangsterkulturen och klanmentaliteten måste brytas ned. Brottsligheten beror i grunden på moral och värderingar, inte socioekonomiska faktorer. Här skiljer sig också det miljöpartistiska och moderata perspektivet."

Martins attack mot Sverigedemokraterna har även fått polisen och riksdagsledamoten Katja Nyberg att skriva en replik:

"Det är bara att beklaga att Marmgrens politiska agenda till stor del tycks drivas av detta inneboende hat mot ett folkvalt riksdagsparti. Den typen av substanslös underliggande aggression indikerar någon form av osäkerhet och är uppenbart ett utfall av en grön urvattnad vänster på reträtt. Partiet når inte ens en fjärdedel av Sverigedemokraternas stöd och söker därför desperat attackytor överallt. Konfrontation är och blir den enda strategin."

Hon menar att om Miljöpartiet spenderat lika mycket tid på att stärka svensk polis, som de spenderat på att försöka sänka Sverigedemokraterna, hade vi haft betydligt mindre problem i dag runt om i vårt land.

Martin har även skrivit en slutreplik, där han utvecklar sina resonemang och svarar på M och SD artiklar.

Blåljus välkomnar debatten, även om tonläget förhoppningsvis är lite lugnare i polisernas fikarum än i Polistidningens debattforum.

Om den politiska debatten känns väl het i Polistidningen, tipsar vi gärna om en läsvärd artikel om samme debattör som startade debatten om kvaliteten på vissa elever på polisutbildningarna, som låg till grund för Aftonbladets 200 sekunder. Johan Siverland beskriver vad som hänt efter hans första debattinlägg, och ger ytterligare exempel på hur viktigt det är med rätt rekryterade blivande poliser. För poliser får inte göra fel. Exempelvis:

"Som när en polis i förhör frågade ett våldtäktsoffer om det hade varit ”skönt”.
– Han hade inga onda avsikter. Det var en språklig sak, men du kan ju föreställa dig hur det uppfattas av brottsoffret."