ung gängkriminell gäng bild polisen.se BILDEN ÄR ARRANGERAD

"Alla kan göra något"

Våldsvågen: "Alla kan göra något"

I dagens DN-intervju av Lina Lund uppmanar Carin Götblad alla att: ”Stäng av tv:n och ta tag i saker” - med anledning av att allt yngre blir gängkriminella och väljer att "mörda". Se också SVTs fördjupning om bakgrunden... I studion finns bl a Stockholmpolisens chef för grova brott Christer Axling, liksom Rissa Seidou, områdespolis i Järva liksom vice chefsåklagare Anna Svedin.

Krafterna som tvingade/tryckte på/lockade... allt yngre till kriminella gäng - har varit tydligt sedan länge... Carin Götblad, tidigare länspolismästare i Stockholm, fick regeringsuppdraget att komma med skarpa förslag för att hindra utvecklingen. Hennes förslag presenterades i SOU 2010:15 "Kriminella grupperingar – motverka rekrytering och underlätta avhopp" (år 2010).

Carin Götblad är idag polismästare på NOA, Polismyndighetens nationella operativa avdelning, där hon verkar som expert/strateg gällande frågor kring "hur" och "varför" unga lockas/begår brott och hur de kan förebyggas.

Bild
Carin Götblad

– Vi såg det komma. Men det var inte så grovt då. Men man lyssnade inte. Vi behöver starka myndigheter och handlingskraftiga politiker när det gäller att ta till sig vad forskning och erfarenhet säger. Det gäller i hela samhället, säger Carin Götblad till DN. Nu är väldigt mycket på gång och det är tacksamt.

Carin Götblad är väldigt tydlig med att insatserna ska riktas till de som behöver dem mest för ”när polisen kopplas in är problemen oftast så stora att det är svårt att vända utvecklingen”. Men även kritisk till att så många utredningar - som i stort visat på samma behov... inte lyssnats till.

Men även om problemen idag är ”jättestora” är Carin Götblad optimistisk. Hon nämner egna tankar om ”en folkrörelse – mot brott och för inkludering”.
Läs hela DN-artikeln.

Alla kan göra något, säger Carin Götblad.

Bilder: Polisen.se. Toppbilden är arrangerad.


RELATERAT:
* SVT Nyheters fördjupning om bakgrunden till den dödliga våldsspiralen bland kriminella grupperingar i landet. I studion finns bland flera Christer Axling, chef för grova brott i polisregion Stockholm, Rissa Seidou, områdespolis i Järva liksom vice chefsåklagare Anna Svedin.

Artikel i blåljus 24 september 2023