Skk polishund 2023 foto

Årets polis hund korad

Årets polishund korad

Tyska schäferhunden Krogstorps Sky, verksam i polisregion Väst/Skövde, har utsetts till Årets polishund 2023. Hon belönas för bredden i sin kompetens, som spänner från brottsbekämpande insatser till sökinsatser som räddat människoliv. Detta meddelade Svenska Kennelklubben idag.

Foto: Jan-Erik Lindkvist 
Länk till SKKs artikel

Sky och hennes förare Magnus Stenlilja får utmärkelsen tack vare ”patrullens engagemang, stora initiativförmåga och bredd, vilket resulterat i att vara en betydande resurs för polisverksamheten”, skriver juryn i sin motivering.

” Under nomineringsperioden 2022/2023 har patrullen ett mycket stort antal insatser, både livräddande och i det skarpa brottsbekämpande arbetet, där deras medverkan haft betydande del i utgången”, skriver juryn bestående av Brith Andersson, Svenska Kennelklubben, Johan Petersson, Polisens Hundförarförbund och Klas Johansson, Polismyndigheten.

Sexåriga Sky tjänstgör som kombihund, vilket innebär att hon är en patrullhund som även har utbildats för vapen- och narkotikasök. I arbetet som patrullhund ingår att söka efter försvunna människor, i såväl terräng som inne i stadsmiljö. Sky arbetar även med att flytta på folkmassor, till exempel vid fotbollskommendering. Hon avvärjer också hot och skyddar sin förare. Sky har varit i tjänst som polishund sedan januari 2019.

” Det är väldigt roligt, man blir så himla stolt över henne! Hon har verkligen förtjänat detta. Det är roligt att hon fångar busar på spår och hittar narkotikagömmor men det bästa är att hon gör skillnad genom att rädda liv”, säger Magnus Stenlilja.

Sky mottar sin utmärkelse i samband med Stockholm Hundmässa i december. Då premieras även Årets narkotikasökhund, Årets sociala tjänstehund och Årets bragdhund.