Civil FuL åtalas – lade ner utredning mot sig själv

Civil FuL åtalas – la ner utredning mot sig själv

En civil kvinnlig förundersökningsledare i Stockholm togs på bar gärning när hon snattade blåbär i en ICA-butik. Sedan förmådde hon med osanna uppgifter till åklagaren - att i rollen som FuL lägga ned ärendet i åklagarens namn. Utifrån de uppgifter i åtalet åklagaren stämt i, enligt en artikel i Dagens Juridik. 

Förundersökningsledaren åtalas nu för ringa stöld, grovt tjänstefel och dataintrång.
Om hon döms kommer hon att avskedas från polisen.

I ett av förhören framgår dock följande svar på en direkt fråga från förhörsledaren:

Kan du se att det är problematiskt att själv hantera ett ärende när man själv är misstänkt?
– Självklart, det är ju, alltså de, de får man inte göra och det ska man inte göra och jag har aldrig gjort det, överhuvudtaget… alltså det är så jävla dumt, för jag vet ju att allting loggas. Så att liksom jag vet inte, jag fick, jag har fått hjärnsläpp och ville bara få det och försvinna helt enkelt, för att jag mådde så jävla dåligt.

Polisens personalansvarsnämnd har i ett färskt yttrande uppgett att kvinnan kommer att skiljas från sin anställning vid Polisen om hon döms enligt åtalet eller för dataintrång och/eller grovt tjänstefel. Om hon endast skulle dömas för ringa stöld talar det mesta för att hon kommer att skiljas från sin anställning. Hon kommer dock inte att skiljas från sin anställning om hon endast skulle dömas för oaktsamt tjänstefel.

Läs hela artikeln av William Eriksson på Dagens Juridik