Påsk upplopp ekot sveriges radio sr

Påskupploppens syfte: Locka poliserna till platsen...

Påskupploppens syfte: Locka poliserna till platsen...

Malmö tingsrätt dömer nu ytterligare personer för grovt sabotage mot blåljusverksamhet i samband med de så kallade påskupploppen i april 2022. TR skriver att händelserna i Rosengård var en följd av Paludans tillståndsgivna allmänna sammankomst vars syfte varit att locka poliser till platsen för att sedan angripa dem (poliserna på plats).

Åklagare har under våren 2023 väckt flera åtal med anledning av de s.k. påskupploppen i Malmö i april 2022. Den 17 april 2023 dömde tingsrätten fem personer för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Tingsrätten dömer nu ytterligare sju personer för samma brott.

Utredningen i målet visar att poliser vid ankomsten till Rosengård på kvällarna den 16 och 17 april 2022 möttes av brinnande barrikader och omfattande stenkastning. Under den första kvällen möttes de också av bl.a. en brinnande stadsbuss samt av att det kastades s.k. molotovcocktails mot dem.

Tingsrätten konstaterar också att det har varit fråga om omfattande och mycket allvarliga angrepp mot blåljusverksamhet, och hänsynslösa ageranden mot poliser och polisfordon

Tingsrätten konstaterar att händelserna på Rosengård den 16–18 april 2022 var en följd

  • av den allmänna sammankomst som anordnats för Rasmus Paludan och att
  • syftet varit att locka dit poliser och sedan angripa dem.

Vid ankomsten till Rosengård kvällarna 16 och 17 april 2022 möttes poliserna bland annat av brinnande barrikader, omfattande stenkastning, molotovcocktails och en brinnande stadsbuss. Sju av de tilltalade döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Några av dem döms också för mordbrand, medhjälp till mordbrand och/eller grov misshandel. En åttonde döms enbart för mordbrand, och en nionde, som åtalats för grov misshandel och försök till människorov, frias helt. Tre av personerna som döms var över 18 år vid händelserna och påföljderna för dem bestäms till 5,5, drygt 3 respektive 2 års fängelse. Övriga fem var under 18 vid händelserna och påföljden för dem bestäms därför till ungdomsövervakning eller ungdomsvård och ungdomstjänst.

Källa: Malmö tingsrätt