polis emblem polisemblem rattsskydd

Polisfacket stämmer myndigheten

Polisfacket stämmer myndigheten

Polismyndigheten sa upp en man som varit polis i tio år och angav som orsak: broderns kriminalitet och risken för lojalitetskonflikt eftersom de inte klippt kontakten. Detta rapporterar Arbetet.se. Nu stämmer Polisförbundet arbetsgivaren med krav om att uppsägningen ogiltigförklaras och 180 000 kr i skadestånd.

I Polisförbundets stämning till Arbetsdomstolen (AD) framgår att man inte anser att Polismyndighetens skäl för uppsägning är starka nog, att myndigheten bland annat har känt till situationen för länge för att nu ha den som motiv till uppsägning. Läs hela artikeln i Arbetet.

Gränserna för vilka relationer poliser/polisanställda kan ha vid sidan om jobbet har prövats i AD flera gånger med lite olika domutslag. Ex

  • Avsked ogiltigförklarades
    En kvinna miste jobbet hos polisen efter anklagelser om att hon umgåtts med personer kopplade till organiserad kriminalitet i mc-miljö. Uppsägningen ogiltigförklarades av AD i november november 2022.
  • Stöd för avsked
    En polis sades upp till följd av umgänge med kriminellt belastade kompisar och för att ha festat hos Bandidos. Då polisen inte berättat om sina relationer för polismyndigheten slog AD januari 2022 fast att beslutet om avsked var korrekt.
  • Stöd för avsked
    En kvinna sades upp då hon inlett en relation med en kriminellt belastad ex-polis. I augusti 2019 slog AD fast att myndighetens beslut var korrekt.