minnesstund mats löfving ljus

Efter Löfvings död en person misstänkt

Efter Löfvings död en person misstänkt

Polischefen Mats Löfving hittades död i sitt hem februari 2023. Detta några timmar efter en av polismyndigheten anordnade presskonferens där hård kritik riktats mot Löfving. SR rapporterar  idag om att en person misstänks för vållande till annans död. Dåvarande rikspolischef, numera landshövding, Anders Thornberg har själv bekräftat att det är han som är misstänkt för brott (vållande till annans död).

I december 2023 lämnade Arbetsmiljöverket in en åtalsanmälan mot Polismyndigheten gällande  misstänkt arbetsmiljöbrott. Arbetsmiljöverket var kritisk till hur polisen hanterat Mats Löfvings utsatta situation, och menar att det inte gjordes några ordentliga riskbedömningar och att det inte heller sattes in tillräckliga krisstödjande åtgärder för Mats Löfving.

Åklagaren Lars Morand, vid särskilda åklagarkammaren, leder utredningen. Åklagaren har inte gått ut med namn på den misstänkte, bara att förhör hållits och att den misstänkte förnekar brott.

Dock bekräftar tidigare rikspolischef, idag landshövding, Anders Thornberg på Hallands läns hemsida att det är han som misstänkts för brottet - länk Han skriver där bl a.

Bild
Anders Thornberg landshövding Bild Länstyrelsen i Hallands län
Anders Thornberg landshövding. Bild Länsstyrelsen i Hallands län

" Det jag anklagas för är att jag inte stoppade utredaren Runar Vikstens presskonferens. Rapporten som utredaren presenterade var offentlig, varför en inställd presskonferens hade varit orimlig.
Jag förnekar brott. Jag har inte varit oaktsam. Mats Löfvings död har varken varit förutsägbar eller orsakats av mig."

Anders Thornberg är idag landshövding i Hallands län.