Kongress 2024: 35 motioner bifölls
Kongress 2024: 35 motioner bifölls... helt eller delvis
Polisförbundets kongress 2024 är avslutad. 35 motioner bifölls helt eller delvis. Blåljus redovisar här de motioner kongressen biföll. Liksom "hon" som fångade justitieminister Gunnar Strömmers särskilda intresse...
FÖRTYDLIGANDE / med anledning av att flertalet motioner ansågs som besvarad: :En "besvarad" motion ska tolkas som att kongressen ansett att motionen redan omhändertas dvs "arbete pågår"(ungefär liktydigt med ett bifall).
Andra exempel på beslut som kongressen fattade: ett nytt likabehandlingsprogram godtogs, en "Framtidsgrupp” ska bildas (med sikte på 2040), mål, budget, samt en höjningen av medlemsavgiften bifölls m.m.
Komprimerad kongress
För första gången genomfördes kongressen på två dagar, istället för tidigare tre.
En utmaning för Katharina von Sydow som i år genomförde sin första kongress som förbundsordförande.
Men hon tyckte ändå inte att något saknades - trots ett tajt schema.
- Jag tycker inte att vi fått avstå något. Det har varit många starka åsiktsutbyten, många diskussioner… De har fått utrymme. Totalt sett har det varit en härlig och varm stämning, säger Katharina som tackade sitt kansli och också gladde sig över att både många "nya" som "gamla" tog plats i talarstolen.
- Ett viktig uppdrag för oss som förbund är att "bygga för framtiden", sa Katharina som vid sitt invigningstal också gav exempel på regionernas olika fackliga framgångar (för utmaningarna ser olika ut), liksom olika nationella framgångar. Särskilt betonade Katharina vikten av "Vi gör det här - Tillsammans" - och "Tillsammans - skapar vi förändring (bättre villkor)".
Ökad facklig samsyn?
Historiskt sett kan diskussionsklimatet på Polisförbundets tidigare kongresser ha varit "hetsigare" än upplevelsen 2024. Inte minst skillnaden mellan stämningen mellan olika fackliga regioner "då" och "nu". Dåtidens fackliga "toxida" stämning. Exempelvis mellan Stockholm - Göteborg. Den är idag ersatt av en gemensam vilja, en vilja till både samsyn och samarbete dvs att dela/förstå/ta tillvara på regionernas olika erfarenheter och utmaningar… Läses: att "inte göra om samma misstag".
En möjlig förklaring till en ökad samsyn mellan fackliga regioner kan vara de nya samarbetsprocesserna ex olika nationella/regionala nätverk.
Tematorgen: där den egentliga debatten hålls/där förslagen till besluten fattas
Flera talade väl och kunde vid några tillfällen "få med sig kongressen" och vända det beslut som ett tematorg lag fram till kongressen.-tematorgs-beslut. Men generellt beslutade kongressen i enlighet med tematorgens rekommendationer.
Det är ett gott betyg för det arbete som tematorgen genomförde under kongressens första dag (dvs timmar av diskussioner, voteringar… - för att "mangla fram" ett förslag - vissa hann inte duscha innan middag).
En annan faktor kan vara att ombuden gjort sin hemläxa INNAN man kom till kongressen och de olika tematorgen dvs ”manglat” frågorna på hemmaplan (diskuterat i styrelser, råd, internat…).
Några frågor som väckte dock debatt-lustan i kongressen var t ex nationell utbildning gällande arbetstidsreglerna (ASA/polis), bemanningsavtalet liksom anmälan vid liksom frågan om anmälan av självmord.
FS (polisstyrelsens ledamöter) fick mer än en gång beskriva det arbete som pågår – och de frågor/motioner som redan omhändertas i olika politiska program. Det är nog inte alltid så att alla fackliga ombud till 100 procent är insatta i förbundsstyrelsens/kansliets dagliga, långsiktiga arbete.
Höjd medlemsavgift: Ett nödvändigt ”ont”
Förslaget om att höja medlemsavgiften (med 30 kr) förväntades skapa större diskussion på kongressen. Istället ansåg nu flertalet att en höjning är nödvändig. Medlemsavgiften har varit densamma under flera år. Och vad Polisförbundet ”levererat” under dessa år - ex i form av höjda löner för poliser – är vi alla väl medvetna om. Dessutom har vi alla drabbats fördyrade omkostnader under rådande ”inflations-era”.
Yrkesetik för poliser
Lite beskt var det nog ändå att kongressen inte antog förbundsstyrelsens förslag om yrkesetiska riktlinjer för poliser (som inte minst biträdande rikspolischef Stefan Hector såg fram emot och förbundsordförande själv talade varmt för). Kongressens talare vari inte emot ett yrkesetiskt program men invände mot innehållet - och fick gehör.
Självklart togs en rad andra beslut om ekonomi/rambudget, mål…"Hon" som fångade justitieminister Gunnar Strömmers intresse - med särskilt gehör för "då" en insats var välkommen - var lilla Lou - nu 7 månader. Det lilla - knappt hörbara ljudet - tolkade ministern som "bifall/gehör" för vad han just sagt. Självklart med en glimt av humor.
Celebra gäster: Vid kongressen talades justitieminister Gunnar Strömmer, biträdande rikspolischef Stefan Hector, Säkerhetspolisens chef Charlotte von Essen. Rikspolischef Petra Lundh var i Haag på ett internationellt rikspolischefsmöte - men skickade en videohälsning till kongressens deltagare.
Gunnar Strömmer uttryckte flera gånger under sitt tal sin ”beundran” (?) för PF kongress-tema ”Poliser för Poliser”. Han underströk också att de beslut som PF kongress fattar kommer han betrakta..
En eloge till presidiet: Therese Skoglund Shekarabi, Fredrik Rudbeck och Lisa Koblanck... som föredömligt ledde kongressen – med både fasthet och glimtar av humor.
Blåljuskommentar: Inspirerande och lärande att mötas irl (in real life). Imponeras av den "allmänna" känslan mellan ombuden från hela landet - från norr till syd - öst till väst - av ömsesidig ödmjukhet. Det finns en konstruktiv vilja! En vilja att "lyssna" och att "visa respekt" - ...och att lära av varandras misstag. "Hatten av" för Andreas Nelin, fo Väst vid Tematorg ”arbetsmiljö m.m.” som efter tematorgets diskussion "sprang" fram till talarstolen och yrkade avslag - på sin egen motion! Respekt! (Detta gjorde för övrigt också Jon Metz vid Stockholms regionala stämma i våras – vilket visar vikten av ”lärande organisation”).
Nedan presenterar Blåljus de motioner som kongressen biföll:
- A02 (p1) – Underlätta samåkning för studerande
- A09 (p1) – Återinföra dokumentation av avstämningssamtal
- A12 – Översyn av den lokala chefskretsen
- A17 (p1, p2) – Kommenderingstillägg
- A19 (p2) – Dagtillägg för inkommenderade dykare
- A23 – Löneväxling vid pension
- B01 (p1, p2) – Höjt förrättningstillägg/koppla förrättningstillägg till Pbb
- B04 (p1) - Kvalificerad övertid efter nattpass
- B06 (p1, p2) – Restid = arbetstid, prioritera frågan
- B07 (p1, p2) – Utreda ob-tillägg på kväll, ob-tillägg vid fler av dygnets timmar
- B10 (p1, p2) – Se över och verka för ett nytt beredskapsavtal/ höjd beredskapsersättning
- B15 – Ändrat tidsförskjutningstillägg
- B16 (p1) - Förkortad arbetstid (Andreas Nelin talade väl och fick kongressen med sig)
- B18 – Säkerhetsbefrielse
- B21 (p1, p2, p3) – Definiera ”fullgjord arbetstid” i ASA/polis/ förtydliga ”fullgjord arbetstid”/ ”Fullgjord arbetstid” i speciallista
- B23 (p2) – Arbetspassens längd
- B29 (p1, p2) – Förutsättningar förtroendearbetstid / översyn av förtroendearbetstid
- B32 – individuella val kopplat till arbetstid
- C01 (p2) – Reducerad medlemsavgift vid föräldraledighet
- C02 – Reducerad medlemsavgift föräldraledighet
- C04 – Framtida motionshantering
- C10 - Nationell ASA-utbildning
- D02 – Professionell hjälp vid PTSD via arbetsgivarens försorg
- D04 (p3) – obligatorisk skytteträning
- D06 (p1, p2) – Oberoende arbetsmiljöexpert (vote it 63/62)
- D11 (p1, p2) – Nollvision självmord
- D12 (p1, p2, p3 – vård efter skada på arbetstid
- D15 (p2, p3) - Medicinsk kontroll
- D16 (p1) – Hälsoundersökning
- E04 – PAN (personalansvarsnämnden)
- E05 – Poliser som tilldömts skadestånd i domstol
- F03 (p2) – Uppsägning eller omförhandla bemanningsavtalet
- F04 (p1, p2) – Anställningsbenämningar vid Pmy / Anställningsbenämningar kopplat till funktion
- F05 – Digital anslagstavla
- F10 – Vidareutbildning för förundersökningsledare