Kongressbeslut med bäring på chefsrollen
Kongressbeslut med bäring på chefsrollen
I veckan höll Polisförbundet sin kongress, där viktiga frågor för polisens arbetsmiljö och villkor behandlades. En av motionerna som godkändes kom från Mats Lindström, representant för polischefer i Stockholm. Hans motion föreslår att Polisförbundet nationellt och tillsammans med arbetsgivaren, ska se över vilka som ska omfattas av det så kallade chefsavtalet, som reglerar villkoren för chefer inom Polisen.
Mats Lindström förklarar bakgrunden till motionen och varför motionen är viktig:
- Initiativet kom ursprungligen kom från kanslichefer på polisområdesnivå. De ansåg att det var fel att lokalpolisområdeschefer omfattas av chefsavtalet, medan de själva inte gör det, trots att samtliga är polisintendenter. Historiskt har det varit ekonomiskt fördelaktigt att ingå i chefsavtalet, dock inte i den senaste ralsen.
Sedan 2017 ingår chefer för lokalpolisområde i chefsavtalet. Dessa har dock beklagat sig över att de inte kan säga upp förtroendearbetstiden då det är ett villkor för att ingå i chefsavtalet. Chefsavtalet var från början avsett för myndighetschefer. Inom Polisen gäller avtalet i huvudsak för chefer från ledningsnivå 4 och uppåt.
Chefsavtal och ledningsstrukturer
- Att ingå i chefsavtalet kan verka fördelaktigt eftersom det innebär förtroendearbetstid, vilket tillåter viss flexibilitet i arbetstiden. Men i praktiken har det visat sig att många chefer inte får tiden att räcka till, eftersom de fortfarande förväntas arbeta mer än 40 timmar per vecka, utan att detta kan registreras eller att övertid kan utbetalas, säger Mats Lindström.
Till exempel har sektionschefer möjligheten att avsäga sig förtroendearbetstiden, men den möjligheten finns inte för lokalpolisområdeschefer. Därför anser Lindström att en partsammansatt arbetsgrupp bör se över vilka chefer som faktiskt bör omfattas av chefsavtalet.
Utöver motionen om chefsavtalet behandlades även andra motioner som fokuserade på förtroendearbetstid
Det fanns förslag om att förtroendearbetstiden bör ses över så att chefer kan få ersättning för arbete som inte omfattas av grundavdraget, vilket skulle minska belastningen på redan hårt arbetande chefer.
Matrisorganisation
Biträdande rikspolischef Stefan Hector lyfte i sitt inledningstal ett annat viktigt ämne: problematiken med Polismyndighetens matrisorganisation. Hector menade att chefer ofta saknar fullt mandat i vissa frågor på grund av parallella ledningsstrukturer. Detta påverkar en mängd områden, från inköp och utbildning till lokalfrågor, vilket i dagsläget innebär att det är en omfattande process för att få igenom olika beslut. Den här strukturen gör det extra utmanande för våra chefer när organisationen ska växa.
- Stefan Hector poängterade att detta är ett område som måste ses över för att effektivisera verksamheten och ge chefer de befogenheter som krävs för att leda sina verksamheter framgångsrikt, säger Mats Lindström som är nöjd med de två Kongress-dagarna.
- Trots att det var hundratals medlemmar och fler än 100 motioner flöt allt på riktigt bra, avslutar han.