9 december 2019

Förbundsområde Syds råd fick goda råd

Förbundsområde Syd anordnade i torsdags och fredags ett råd för sina lokalförbundsområden. Det var ett mycket matigt program, som bland annat innehöll ett fantastiskt julbord. Men dessutom massor av bra information för det fyrtiotal fackliga företrädare som deltog i rådet.
Förbundsområde Syd anordnade i torsdags och fredags ett råd för sina lokalförbundsområden. Det var ett mycket matigt program, som bland annat innehöll ett fantastiskt julbord. Men dessutom massor av bra information för det fyrtiotal fackliga företrädare som deltog i rådet.

Bild borttagen. Rådet inleddes med att Andreas Strand och Kjell Ahlin gick igenom läget i de pågående förhandlingarna om polislöner. Bland annat redovisades polisfackets mål som formulerades redan för tre år sedan, och som till viss del kan bli uppfyllda. Tack vare att politiken skjutit till pengar, finns det rimliga belopp att fördela, även om det inte innebär ett alexanderhugg mot dåliga polislöner. Men ett steg på vägen till en uppvärdering blir det trots allt. Andreas och Kjell fick massor av frågor, särskilt av yngre och äldre poliser som upplevde att de kommit illa ut i lönesättningen hittills.
 
Föredragningen avslutades i ovisshet, eftersom en ny förhandlingskontakt skulle tas under samma eftermiddag.*
 
Efter lönedelen, kom polisområde Syds polismästare Carolina Björnsdotter Paasikivi och berättade om sina planer för polisområdet. Polismästaren har stora planer, både på expansion när det gäller antalet medarbetare (och poliser!) och lokaler. Hon berättade om mycket bra polisarbete som redan nu görs i hennes område, men med kommande förstärkningar kommer polisen att kunna göra så mycket mer. Ännu är det mest civilanställda som anställts, och det gäller att få till den optimala mixen.
 
Till det kommer att hon har väldigt kloka tankar om hur de kommande polislokalerna måste vara utformade för att fungera för just polisverksamhet. Vi måste lära av gjorda misstag och inte nödvändigtvis välja billiga lösningar som fungerar i annan verksamhet men som är oförenlig med polisernas arbetsuppgifter. Blåljus går inte in i detalj på alla förändringar till det bättre hon lovade, men det väckte intresse och nästan entusiasm hos publiken.
 
Så bjöds vi på en nyttig och god salladslunch. Och efter det fortsatte nyttigheterna med att Fredrik Paulun fick ett par timmar på sig att reformera åhörarnas matvanor. (och andra goda vanor).
 
 Bild borttagen.
Han berättade entusiastiskt om probiotika, magbakterieflora, biohacking, olika livsmedels olika effekter på den mänskliga organismen mm. (Kaffe funkar) Vi har alla fått olika men hyfsade förutsättningar, men med fel kost och andra ovanor kan vi riva ned mycket av vår goda hälsa. Eller så kan vi med ganska enkla medel bygga upp vår hälsa och motståndskraft. Fredrik hade särskilt några goda råd till dem som skiftarbetar, hur de ska äta rätt och få bättre sömn och uthållighet.
 
Det var uppenbart att främst de yngre aktiva poliserna hade en viss förkunskap och Fredrik formligen bombarderades med frågor om allt från hälsosmoothies till bästa fiberblandningen inför atletiska prestationer. Och alla hundratalet frågor blev besvarade. Kanske kan detta föredrag förebygga någon hjärtinfarkt, högt blodtryck eller diabetes typ II. För dem som inte redan drabbats. Och kanske kan sjukdomsförlopp vändas tack vare ökad insikt.
 
Efter Fredrik fick undertecknad själv möjlighet att hålla i en rolig halvtimma om vår tjänstepension. Oavsett om vi tillhör PA 16 avd II, som jag själv, eller PA 16 avd I, som de födda 1988 och senare, har vi poliser ett jämförelsevis bra pensionsavtal. Det ger bland annat hyfsade möjligheter till nedtrappning på äldre yrkesverksamma dagar om arbetsgivaren så medger. Se där ett enkelt sätt att bli en mer attraktiv arbetsgivare.
 
Nu blev det mörkt ute och vi förflyttade oss till Viking Cinderella. Där bjöds på a la carte och sedvanliga båtaktiviteter till allmän förnöjsamhet.
 
 Bild borttagen.På fredagen tog Syds huvudskyddsombud, Robert Brindeby tillfället i akt att berätta om aktuella arbetsmiljöfrågor. Bland annat fick alla ombud veta mer om Arbetsmiljölagens regler och ansvar för Arbetsgivaren. Han hann även berätta om de försäkringar vid arbetsskador som finns och vad man ska göra om man får avslag. (Polisförbundet kan ge rättslig hjälp i vissa fall) Robert hann även med att puffa för Polisförbundets kurser om arbetsmiljö och fackligt arbete. Skyddsombuden i Syd Thomas Mattisson och Maria Jensen kompletterde Roberts föredragning.
 
Bild borttagen.
Efter Robert fick Paul Beijnes berätta om Medbestämmandelagen i praktiken. Han har upplevt att inte alla på arbetsgivarsidan har full koll utan kör på utan att förhandla enligt lagen. Det har tvingat honom att noga sätta sig in i lagstiftningen och det ger möjlighet att få arbetsgivaren att bättra sig i framtiden. Annars finns det sanktioner mot det också.
 
Sist innan Viking Lines julbord, komponerat av Kocklandslaget, fick alla lokalförbundsområden berätta om läget på sina enheter ur ett fackligt perspektiv. Ungefär alla hade samma problem med polisbrist, stress och ibland hårda arbetstider. Polismyndighetens nya satsning Rimfrost ger till det nya hål i bemanningen.
 
Men samtidigt var det tydligt att cheferna på de olika lokalpolisområdena hanterar problemen på olika sätt vilket ger olika "skav" och får poliserna att trivas olika väl på olika håll. Som utomstående betraktare var det imponerande hur engagerade fackliga företrädare som Syd har längst ute i organisationen. Och hur lärorikt det är att lyssna på riktiga polisers erfarenheter.
 
Det är ju själva syftet med att samlas som vi gjorde. Totalt var det en ovanligt lärorik, välorganiserad och inspirerande resa som gjorde intryck. Det lovar gott för det fackliga arbetet i Syd. Undertecknad, Andreas och Kjell, tackar för att vi blev inbjudna.
 
*Och resultatet av förhandlingsträffen som nämndes i början av denna artikel blev inte att man kom till någon uppgörelse denna gång heller.
 
Tommy Hansson