29 maj 2020

Minst 2200 nya bilar till 2028 för polisen

Som bekant byggs polisen ut, så fort det går att rekrytera tillräckligt kompetenta blivande poliser. De kommer så klart att behöva fordon att transportera sig i, och nu berättar Polismyndigheten att den slutit avtal med Volvo om nya lämpliga polisfordon för framtidens poliser.

Minst 2200 nya bilar till 2028 för polisen

Som bekant byggs polisen ut, så fort det går att rekrytera tillräckligt kompetenta blivande poliser. De kommer så klart att behöva fordon att transportera sig i, och nu berättar Polismyndigheten att den slutit avtal med Volvo om nya lämpliga polisfordon för framtidens poliser. Så här lyder texten på Polisen.se:

"Under de kommande åtta åren ska det levereras minst 2 200 nya polisbilar till myndigheten enligt det avtal som slutits med leverantören.

Två fordonsmodeller är aktuella och att just dessa är valda beror till stor del på resultaten av den arbetsmiljöutvärdering som gjorts med poliser från olika regioner.

Fakta om fordonen

Robert Haaga är projektledare hos Utvecklingscentrum Stockholm:

– Avtalet som slutits med Volvo gäller två modeller: cross-over och personbilskombi. Merparten av fordonsparken kommer att utgöras av Volvo XC 60. För trafik- och eskortuppdrag blir det Volvo V 90.  

Personbilarna som köps in kommer att ha en mycket avancerad teknisk utrustning och ett nytt navigeringssystem. Radar och 360-graders kamera blir standard.

Brukarnas åsikter var viktiga

Valet av Volvo som leverantör har föregåtts av en mycket noggrann kravställning och upphandling. Men under projektets gång har också polispersonalens erfarenheter varit viktiga. De har bland annat deltagit i praktiska moment och fått göra en arbetsmiljöutvärdering som spelat en stor roll i val av fordon.

Anders Hall, utvecklingschef på Nationella operativa avdelningen:

– Nu får polispersonal i yttre tjänst ett bra arbetsverktyg med modern teknik och god arbetsmiljö. Svensk polis tar en stort steg framåt med denna nya generation av polisbilar."

Blåljus uppskattar att arbetsgivaren tagit arbetsmiljöhänsyn och lyssnat på poliserna inför upphandlingen. De första bilarna i den nya beställningen beräknas levereras under 2021, och kommer att vara av hybridtyp enligt Volvo.

Tommy Hansson