Jonny Peterson (bild fr FB)
21 november 2021

Pensionerad polis krattar löv i stället för att lösa mord

Blåljus skrev häromdagen om att det kommer ett par hundra nya poliser till region Stockholm. Samtidigt har regionen inte råd att låta pensionerade poliser med gedigen erfarenhet hjälpa till med de stora högarna av allvarliga brott.

Ett exempel, som jobbat som polis på olika positioner i vår region sedan 1974 (kurskamrat med undertecknad) och dessutom har erfarenheter som utredare, utryckningspolis, närpolis och chef för andra poliser, är Jonny Peterson. Han gick nyligen i pension, men vill fortfarande få utlopp för sin energi och erfarenhet. Helst skulle han vilja få hjälpa till med de hundratals utredningar som ligger på hög i Farsta, men då polisen inte har ekonomi till att öka antalet "silvervargar" jobbar han tills vidare med att hjälpa till med trädgårdsarbete via ett bemanningsföretag.

Enligt SVT Stockholm som var först med nyheten, har det nyligen fattats beslut om att regeringen täcker de budgetunderskott hos Polismyndigheten som stoppat rekryteringarna, men ännu har Jonny inte fått några positiva besked med anledning av det. Hör Jonny själv berätta i inslagen via länken ovan.

Polisförbundet ser positivt på att pensionerade poliser vill fortsätta i yrket.

– De har bidragit med gedigen kunskap, kompetens och trygghet i en organisation som i många fall är rörig, stressad med många nyanställda oerfarna poliser som flyttas runt, säger Karin Husberg på Polisförbundet till SVT Stockholm.

Blåljus kan bara föreställa sig vilken nytta en så erfaren polis som Jonny skulle kunna vara även som timanställd utredare. Hans erfarenhet är just vad som skulle behövas för att snabbare få alla nya poliser att växa in i yrkesrollen.

En gång polis...