S-krav: Fler permanenta poliser till Stockholm
DN Debatt
S-krav: Fler permanenta poliser till Stockholm
På DN-debatt skriver idag två S-borgarråd i Stockholm under rubriken ”Stockholm kan inte lämnas ensamt i kampen mot våldet” om allt som görs för att förebygga och mota rekryteringen till och utvecklingen av det grova våldet i regionen... men att man trots det behöver hjälp. Författarnas tre förslag handlar bl a om fler poliser till Stockholm, snabbare hantering av trygghetskameror och stärkta resurser till det förebyggande arbetet.
Nedan text är saxad ur artikeln av Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad och Alexander Ojanne (S), social- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad. Läs hela artikeln på DN-debatt
"Vi socialdemokrater i Stockholm ser i synnerhet tre områden där regeringens passivitet drabbar stadens möjligheter att bekämpa den grova kriminaliteten extra hårt. Tre områden där regeringen måste agera – inte med storslagna ord, utan med konkret handling och mer resurser.
- Handlingsplan för fler permanenta poliser i Stockholm
Bristen på permanenta poliser i Stockholmsområdet är stor. I jämförelse med utvecklingen i andra städer sackar huvudstaden efter. Enligt Brottsförebyggande rådet är Polisregion Stockholms tillväxt bara 1 procent. I landets övriga polisregioner ligger den siffran mellan 12 och 20 procent. För att täcka upp för den skriande polisbristen har Stockholm nu hundratals inlånade poliser på våra gator. Ett välbehövligt tillskott, men det är temporärt. Polisregionen bedömer att i nuvarande takt kommer endast 300 poliser att kunna anställas till 2025 medan målsättningen är över 1 000 nya anställningar. Det är ohållbart. Den förra socialdemokratiska regeringen tog krafttag för att utbilda fler poliser. I dag har vi fler utbildade poliser än någonsin i landet. Ulf Kristerssons (M) regering behöver nu säkerställa att fler av dessa anställs i Stockholmsregionen. Regeringen måste skyndsamt ta fram en särskild handlingsplan för hur fler poliser permanent ska komma till Stockholm. - Slopa eller förenkla tillståndskraven för kommunala trygghetskameror
När Stockholms stad såg behovet av att sätta upp trygghetskameror i Akalla och Hjulsta påbörjades en 13 månader lång process av handläggning och tillståndskrav. Det är en oacceptabelt lång tid för kommuner att få möjlighet att sätta upp kamerabevakning på brottsutsatta platser.
Regeringen behöver snabbt underlätta kommuners möjligheter att sätta upp trygghetskameror där behoven finns. Den föregående regeringen avskaffade tillståndskravet för bland annat polis, tull och i kollektivtrafiken. Samma möjligheter måste nu ges till kommuner.
Det är bra att frågan nu utreds, men under tiden behöver tillståndskraven lättas upp. Vi har inte tid att vänta 13 månader för att ges verktyg att förebygga brott och underlätta för polisen att gripa brottslingen när ett brott skett - Stärkta resurser för förebyggande arbete
Den 1 juli i år trädde en ny lag i kraft som ger alla kommuner i Sverige ett lagstadgat ansvar att förebygga brott. En bra och viktig lag som befäster och ger legitimitet till det viktiga förebyggande arbete som redan sker i dag. Men ett lagstadgat ansvar kräver mer tid och fler aktiva insatser. För 2023 sköt regeringen till 135 miljoner kronor till arbetet genom generella statsbidrag och sökbara stöd – att dela på mellan landets 290 kommuner. Det behöver knappast sägas att det krävs mer resurser än så.
I det här läget har kommunerna inte råd att spara en enda krona på det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Det tuffa ekonomiska läget har satt hård press på hela den kommunala ekonomin. Regeringen måste också ta sitt ansvar och stärka de generella statsbidragen till kommunerna. Åtminstone för att möta inflationstakten. Det är oseriöst att kräva större ansvar utan att tillföra mer resurser.
Det är oseriöst att kräva större ansvar utan att tillföra mer resurser.
Det är också avgörande att regeringen fattar beslut om att förlänga det riktade statsbidraget för sociala insatser i utsatta områden som tillkom under den förra regeringen. Om inga nya beslut fattas upphör satsningen 2024. Det skulle kunna ge katastrofala konsekvenser i de områden med allra tuffast förutsättningar som behöver allt stöd de kan få.
Det är kommunerna som är samhällets viktigaste aktör i det förebyggande arbetet – ändå är regeringens svar på våra krav att vi måste effektivisera och rationalisera. Det duger inte."
Blåljuskommentar: Vid sidan om den högst aktuella frågan om Stockholms brist på poliser - (vilket blåljus uppmärksammat under många år - senast 9/8) - sätter debattartikeln fokus på det politisk perspektivet. Det vill säga att ALLT trygghetsskapande arbete kräver både långsiktighet l såväl allmänna trygghetsmål men också DE mer specifika polisiära tillväxtmålen. Oavsett mål behövs tålamod för trygghet behöver tid för att växa - ... ofta över flera valperioder.